Kako se ponašati za vreme i posle poplava

by | May 19, 2014
Postupci posle poplava

Ovo su neke smernice kako da se ponašamo za vreme i posle poplava. Potrebno je naglasiti da je veoma važno pridržavati se ovih smernica kako bismo poštedeli i sebe i druge ljude u svojoj okolini eventualnih opasnosti i zaraza. 

Slušajte vesti da saznate je li voda za piće sigurna – Izbegavajte poplavne vode koje mogu biti onečišćene uljem, benzinom ili fekalijama iz kanalizacije. Ukoliko ste u poplavljenom području koristite i pijte samo i isključivo flaširanu vodu i vodu iz cisterni.

Voda takođe može biti električki nabijena iz podzemnih ili oborenih električnih vodova/kablova – Izbegavajte kretanje kroz vode – Budite svesni prostora gde su poplavne vode.

Putevi mogu biti podrovani, oštećene ili oslabljene i mogu propasti ili se odroniti pod težinom automobila – Ostanite daleko od oborenih električnih vodova i prijavite ih elektrodistribuciji – Povratak kući samo kada lokalne vlasti potvrde da je sigurno –

Ostanite uz bilo koju zgradu, ako ste okruženi poplavnim vodama – Budite jako oprezni prilikom ulaska u zgrade, postoje opasnosti od skrivenih šteta, posebno u temeljima. 

Od komunalnih preduzeća tražiti uslugu čišćenja oštećenih septičkih jama i ispiranje kanalizacionih sistema što je pre moguće. Oštećeni kanalizacioni sistemi su ozbiljne opasnosti po zdravlje.

Očistite i dezinfikujte sve što je bilo mokro. Mulj od poplavnih voda može sadržavati kanalizaciju i druge kemikalije.

Oporavljanje od poplava i sučeljavanje s oštećenom imovinom

Prvi koraci: Vaš dom je bio potopljen. Iako su se poplavne vode povukle one su se možda još zadržale na nekim drugim područjima. Mnoge opasnosti još uvek postoje i prete.

Neke stvari trebate zapamtiti za dane koji nam predstoje

– Putevi još uvek mogu biti zatvoreni, jer one su oštećene ili su pokrivene vodom. Nasipi/barikade još su postavljeni za vašu zaštitu. Ako ste došli na barikade ili potopljenog puta, idite drugim-alternativnim pravcem – Slušajte radio i vesti o tome što učiniti, gde otići ili mesta koja treba izbegavati – Službe spasavanja biće na ugroženom području i pomagaće ljudima. Možete im pomoći.

UKOLIKO SE MORATE KRETATI ILI VOZITI PO PODRUČJIMA KOJA SU POTOPLJENA

– Ostanite na čvrstom tlu. Kretanje i vode veće od 35 cm, mogu vas oboriti s nogu. Stajaće vode mogu biti električki nabijene iz podzemnih ili oborenih vodova/kablova.
Poplave mogu uzrokovati velike promene, tako da se možete dezorijentisati i na poznatim mestima. Podzemne vode i poplavne vode često nagrizaju puteve i šetališta. Poplavni nanosi raznog materijala mogu sakriti mrtve životinje i slomljene boce, i to je takođe rizik.

Izbegavajte hodanje ili vožnju kroz vodu.- Idite na sigurno. Dodatne poplave ili brze poplave mogu se ponoviti. Slušajte lokalna upozorenja i informacije lokalnih vlasti i službi spasavanja. Ako vaš automobil staje u brzo rastućim vodama, izađite odmah i nađite sigurno mesto na uzvišenom tlu.

OSTATI ZDRAV

Poplava može uzrokovati emocionalni i fizički stres. Morate paziti i na sebe i svoju porodicu, kao što ste se usredsredili na čišćenje i popravak – Odmarajte se često i dobro jedite – Držite se određenog plana rada. Napravite popis radnih aktivnosti i učinite jednu po jednu – Raspravite svoje brige s drugima i potražite pomoć. Kontaktirajte Crveni krst i druge slične organizacije za informacije emocionalne podrške dostupne u vašem području.

ČIŠĆENJE I POPRAVKA VAŠE KUĆE

Isključite struju na glavnom prekidaču ili razvodnoj kutija s osiguračima, čak i ako je isključeno napajanje u vašoj ulici, mesnoj zajednici. Na taj način, možete se odlučiti kada je vaš dom suv i spreman da ga ponovno uključite. – Učinite sve da Vašu kuću učinite bezbednom. – Zaštitite svoju kuću i stvari od daljeg oštećenja.- Snimiti štete za potporu Vašeg osiguranja, potraživanja i zahteva za pomoć. Polisom osiguranja imovine možete zaštititi vaše kuće, stanove, kuće za odmor, poslovne prostore i slične objekte, nameštaj, mašine i ostalu opremu i obezbediti pokrivenost štete nastale usled sledećih opasnosti: poplava i bujica, odrona i klizanje tla, izliv vode iz cevi i dr.- Vodite računa kako uključiti gas ili vodu ili ako curi i kako problem otkloniti. – Vodite računa kako očistiti aparate, nameštaj, podove i druge predmete. Imajte na umu da je veoma temeljno i detaljno čišćenje neophodno kako bi se sprečilo širenje zaraze. 

Pozovite ciklonizaciju i deratizaciju, područje zahvaćeno poplavom je odličan teren za razmnožavanje glodara i sličnih napasnika i nadležne službe imaju plan za suzbijanje.
DOBIJANJE POMOĆI

Crveni krst i druge humanitarne organizacije mogu Vam pružiti sredstva za čišćenje: kanister, metla, kanta i dr. potrošni materijal – Obratite se svom osiguranju kako bi razgovarali o šteti – Slušajte radio za informacije o pomoći koja može biti osigurana od strane opštine, lokalne samouprave ili federalnih vlasti ili drugih organizacija. – Ako angažujete firmu za čišćenje ili popravku, budite sigurni da su kvalifikovani za obavljanje posla. Proverite njihove reference.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije izdalo je priručnik kako se ponašati u vanrednim situacijama. Ceo priručnik možete pogledati i preuzeti ovde. 

Izvor: kurir-info.rs


Tags: