Naš pronalazač je patentirao sistem za zaštitu od poplava!

by | July 13, 2014
Srpski patent za odbranu od poplava

Posle majskih poplava i nadležni i građani traže odgovor na pitanje kako se najbolje odbraniti. Pronalazač i inženjer hidrotehnike Rade Milutinović iz Novog Sada tvrdi da ima rešenje – napravio je mobilnu zaštitu od poplava kao zamenu za tone nasipa. Patent je zaštitio i čeka kupce.Rade je svoj izum za zaštitu od poplava nazvao – Univerzalni sistem “L”, jer su betonske ploče u obliku tog latiničnog slova. Probna serija na testiranju se pokazala kao stabilna odbrana pa pronalazač garantuje da je njegov patent štit od izlivanja vode.

To se postavlja na suvom, ali je najbolje na čvrstoj podlozi. Može se postavljati na kejskim zidovima, na pristaništima, stazama za šetnju, na postojećim nasipima – to je najbolje, ali i na drugim, mekšim zemljanim podlogama – objašnjava Rade Milutinović za RTS.

Ti betonski branici teški su 870 kilograma a visoki metar i dvadeset centimetara, ali po potrebi mogu biti i duži, i širi, i teži. Lako se montiraju i čuvaju.

Srpski patent za odbranu od poplava slika 2

Rade Milutinović

Ja sam razradio mnogo sistema uskladištenja. Oni mogu da budu ukopani u zemlju tako da ih uopšte ne vidite, a kada zatreba samo ih izvadite. Nigde ne smetaju. Drugo, kada bi se on stavio u drugi položaj, od njega napravite klupu -kaže Milutinović.

Stručnjaci se slažu da je njegova primena moguća, ali da ima i ograničenja.

Ovakvi mobilni sistemi mogu brzo i lako da se instaliraju i da u određenom trenutku efikasno zaštite delove naselja, infrastrukturu i spomenike kulture od poplava. Moram da naglasim da je na neuređenim tokovima i bujicama ovakav sistem neupotrebljiv – kaže Milutin Stefanović iz Instituta za vodoprivredu “Jaroslav Černi”.

Međutim, pronalazač ističe da je njegov sistem zaštite od poplava upravo za bujične reke, jer je, kako kaže, kod bujičnih reka problem kratko vreme za odbranu. Primenu patenta diktira i cena, jer je zaštita od poplava ogroman finansijski izdatak i za državu, a posebno za lokalne samouprave. Strani sistemi zaštita koje imamo u Golupcu i Novom Sadu zaista su skupi.

Ako imamo domaću tehnologiju zašto bismo uzimali mobilne sisteme za odbranu od poplava stranih proizvođača koji su neuporedivo skuplji. Sistem koji je primenjen u Novom Sadu u dužini od 700 metara koštao je 670.000 evra i finansiran je sredstava Svetske banke – kaže Milutin Stefanović.

Milutinović navodi da je njegov sistem znatno jeftiniji od drugih mobilnih sistema za odbranu od poplava.

Odmah da vam kažem – cena će zavisiti od toga koliko neko naruči. Ako neko naruči 10 metara to je jedna cena, ali ako se naruči kilometar – dva kilometra druga je cena – kaže Milutinović.

Srpski patent za odbranu od poplava slika 3

Srpski patent za odbranu od poplava

Patent je za sada uskladišten u Rakovici i čeka kupce. A naš pronalazač se sprema za sajam inovacija u Hamburgu, u novembru, gde će ga prezentovati svetskoj javnosti, piše RTS.

Rade je član Srpske akademije izumitelja i naučnika, njegov patent odobrio je Zavod za intelektualnu svojinu, a zaštićen je i u Evropi. Pronalazač poručuje da bi primenom patenta uposlio i lokalna preduzeća, jer bi proizvodnju organizovao tamo gde bi ga i postavljao.

Telegraf.rs