STAMBENA ZGRADA U OBLIKU PLANINE

by | 11 januara, 2022

U stambenoj zgradi u obliku planine, koja se nalazi u Puni, osmom po veličini gradu u Indiji, nalazi se čak 1.068 stanova za oko 5.000 ljudi,

Završena kao prvi projekat studija MVRDV-a u Indiji, Future Towers postavio je lokalni standard i popularizovao zgrade planinske strukture.

Kreirana u sklopu Amanora Parka, koji se nalazi na periferiji Pune, “Future Towers” se sastoji od stanova koji se kreću od 45 do 450 kvadratnih metara.

Uprkos upečatljivom izgledu, dizajn ogromne zgrade uglavnom je rezultat istraživanja indijskih standarda stanovanja i kulturoloških očekivanja. Na primer, planovi zgrade poštuju principe Vastu Shastre, tradicionalnog arhitektonskog sistema koji je sličan feng šuiju. Prirodni ventilacioni sistem kojim se izvlači vazduh iz kuhinje i pomaže u prirodnom hlađenju, koji se nalazi u tipičnim stambenim zgradama, takođe se koristi u ovoj novoj zgradi.“U Aziji, gradovi rastu neverovatnom brzinom, a stambene kule su sve nalik jedna na drugu. Mi smo se trudili da naš projekat deluje drugačije, kako bismo privukli ljude iz različitih zajednica. Originalan plan podrazumevao je 16 zasebnih kula, od kojih bi sve manje ili više imale iste vrste stanova.

Tim MVRDV-a detaljno je istražio moderno indijsko domaćinstvo i napravio sistem koji kombinuje različite tipove stanova unutar jedne zgrade. Ovaj projekat će privući stanare različitih socijalnih kategorija, što će doprineti raznolikosti ovog dela grada. Zahvaljujući spremnosti klijenta da isproba nešto novo, efikasnost koja je potrebna za masovno stanovanje postignuta je bez smanjenja udobnosti stanara”, rekao je Jacob van Rijs, suosnivač MVRDV-a.

Budući da su troškovi izgradnje u Indiji niski, a liftovi su relativno skupi, Future Towers se sastoji samo od četiri cirkulaciona jezgra oko kojih se nalazi devet krila od 17 do 30 spratova. Veliki društveni prostori, poznati pod nazivom “loptice”, raštrkani su širom zgrade i osmišljeni su za različite aktivnosti. Svaka je interesantno oslikana s ciljem da se kreira osećaj “susedskog identiteta” u različitim delovima zgrade.

foto: Ossip van Duivenbode

izvor: www.urdesignmag.com
Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.