21.03.2018 Arhitektura

Belo, oko mene sve je belo!

Jedna od opozicionih organizacija sa sedištem u Beču koja se bori za demokratizaciju i protiv kulta ličnosti u Turkmeniji, objavila je tvrdnju da carina ove bivše sovjetske centralnoazijske republike više ne dozvoljava uvoz crnih automobila i da je diskretno “šapnula” uvoznicima da se uvoze bela vozila, jer je to “sretna boja” a i “lepši su”.

04 ashabad

Za razliku od drugih državnika koji vole crne automobile, Gurbanguli Berdimuhamedov, ovdašnji predsednik vozi se u belom autu, a i državni službenici i ministri su počeli da rade isto. Osim insistiranja na beloj boji, Berdimuhamedov je zabranio kabriolete, skupe sportske automobile, personalizovane tablice i zatamnjena stakla. Belo se u Turkmeniju vrata i na fasadama prestonice Ašhabada.

04a ashabad

Vlast troši ogroman novac stečen od gasa da bi obložila sve zgrade i načinila od “Grada ljubavi” – beli grad. I uspeva im, jer grad počinej da deluje kao spektakularna turistička atrakcija. U svrgu “konkurisanja kazahstanskoj Astani” uklonjeni su u klima-uređaji sa fasada.

Izvor: travelmagazine.rs
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije