BIJONSE U VIDU OBLAKODERA

by | March 11, 2022

Australijska firma Elenberg Fraser uskoro završava izgradnju 226 metara visokog oblakodera u Melburnu, čija je vijugava forma inspirisana muzičkim spotom slavne pevačice Bijonse. Takav neobičan izgled doprineće i maksimalnoj optimizovanosti strukture.

Onima koji su skloniji umetnosti nego nauci poručujemo da forma ove građevine predstavlja omaž nečemu što je više u sferi estetskog – verujemo da ste gledali spot “Ghost” pevačice Bijonse”, navode iz studija Elenberg Fraser. Ovo zdanje ima 68 spratova i nalazi se u zapadnom delu gradskog poslovnog distrikta. Obuhvata čak 660 apartmana i 160 hotelskih soba. Kula, koja se nalazi preko puta železničke stanice, definitivno će ovaj deo grada učvrstiti kao sam centar poslovne četvrti, pogotovo nakon nedavne obnove obližnje luke i rekreativnog centra Fishermans Bend. Zgrada izlazi na tri ulice i u dnu je šira kako bi se što bolje uklopila u okruženje.


Pri dizajniranju ove unikatne zgrade korišćen je kompjuterski softver pomoću kojeg je moguće kreirati kompleksne strukturne oblike. U pitanju je parametričko modeliranje. Odabirom ovakve forme vodilo se računa o klimi, vetru i ograničenom gradskom prostoru.


Takođe, radi se o najefikasnijem načinu da se raspodeli masa građevine, čime se dobijaju najbolji rezultati kada su u pitanju strukturna disperzija i oscilacije frekvencija.
“Ovaj projekat je plod ozbiljnog istraživanja”, tvrde iz studija. “O našem novom multifunkcionalnom projektu možemo reći nešto što verovatno nikada nismo: ovde se radi o nečemu mnogo manjem nego što se vidi na prvi pogled. Na neki način. Minimalistički pristup podiže lestvicu kada je u pitanju izgradnja multifunkcionalnih građevina. Na kraju krajeva, jednostavna rešenja su obično i najbolja“, zaključuju dizajneri.


Tags: