Dobrodošli u zgradu gotovo nulte energije!

by | October 29, 2021

Verovatno ste već čuli za zgrade nulte energije u kontekstu održive gradnje i življenja u skladu sa savremenim ekološkim standardima, ali da li ste znali da njihova izgradnja polako postaje naša realnost?

U zemljama članicama Evropske Unije već sada sve nove zgrade moraju biti projektovane kao zgrade gotovo nulte energije. Veoma ubrzo tako će biti i u našoj zemlji jer se Srbija u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji obavezala da izvrši harmonizaciju svih svojih propisa, što uključuje i propise o gradnji stambenih i poslovnih zgrada. Zgrada gotovo nulte energije (nZEB – nearly zero-energy building) definisana je kao zgrada vrlo visokih energetskih svojstava koja koristi vrlo nisku količinu energije, dobijene u značajnoj meri iz obnovljivih izvora. Zgrade su, naime, veliki potrošači energije i kao takve zagađivači okoline. Barem kad je reč o zgradama kakve su se gradile nekad. U Evropskoj uniji postojeće zgrade su “zaslužne” za 40% potrošnje energije i 36% emisije CO2. Novi kriterijumi za njihovu gradnju postavljeni su u skladu sa zajedničkim ciljem EU za smanjenjem emisije CO2 od čak 80-95% do 2050. godine. Krajnji cilj Evropske unije je klimatski neutralna Evropa do 2050. godine, a gradnja zgrada gotovo nulte energije ključan je korak u ispunjavanju ovih plemenitih ambicija.

Umesto računa – naknade!

Zgrade gotovo nulte energije grade se na itekako opipljivu korist baš svih stanovnika. Reč je o zgradama koje godišnje koriste minimalno 30% energije iz obnovljivih izvora i projektovane su prema specifičnim klimatskim i lokacijskim uslovima, s pametnim tehnologijama upravljanja tehničkim sistemima zgrade i energetski izuzetno efikasnim sistemima za grejanje i hlađenje bez spoljnih zagađivača. Konkretno, za ljude koji u takvim zgradama žive to znači radikalno smanjenje mesečnih računa za energiju, čak i do 80%. Ovakve zgrade mogu i same da proizvode energiju, a stanari umesto računa mogu dobijati državno subvencionisane naknade! Zbog primene optimalnih građevinskih materijala i elemenata, one zahtevaju značajno manje održavanja i imaju duži životni vek. Potrošnja vode svedena je na minimum, a nivo buke u enterijerima izuzetno je nizak.

Od izolacije do velikih ušteda

Projektovanje zgrada gotovo nulte energije pre svega počiva na optimalnoj izolaciji koja u startu smanjuje primarnu potrebu za energijom. Ako izolacija nije dovoljno kvalitetna, napori za napajanjem iz obnovljivih izvora energije prerastaju u Sizifov posao, a tehnološki napredni sistemi su u stalnom riziku od opterećenja preko kapaciteta. ROCKWOOL izolacija od kamene vune koja se može reciklirati, odlično održava toplotu zimi i svežinu leti, radikalno smanjuje buku, štiti od požara i iz dana u dan smanjuje potrebu za potrošnjom energije, a samim tim umanjuje i mesečne račune.

Izgradnja u skladu s gotovo nultom potrošnjom energije više nije samo plemenita ambicija, već uskoro postaje i zakonska obaveza. Naša planeta zaslužuje maksimalnu brigu o ekološkoj održivosti, a vi zaslužujete zdrav i udoban život s najmanjim mogućim troškovima.

https://www.rockwool.com/rs/

Tags: