Nežni dodir plavetnila

by | 10 juna, 2014
Plavi stan

Prikazujemo vam prijatan dom koji i sami možete da kreirate po sopstvenim potrebama.

U ovom prijatnom prostoru, bez jasnih i određenih pregrada, preovlađuju plava boja i prirodni materijali. Pustite mašti na volju i sami kombinujte raspored prostorija u zavisnosti od svojih potreba. Ovo omogućavaju zidovi koji su napravljeni kao pokretni panoi i presvučeni su tkaninom – možete ih postavljati i premeštati na način koji vam najviše odgovara.

U velikom dnevnom boravku nalaze se udoban kauč i taburei koji ovoj prostoriji daju prijatnu i opuštajuću atmosferu. Za trpezarijski sto postavljeni su klupica i stolice koji će uvek stvoriti savršen i prijatan prostor za očekivane ili neplanirane goste.

Kuhinja je moderno opremljena i veoma funkcionalna, sve je nadohvat ruke. U drugoj prostoriji nalazi se krevet sa točkićima koji se veoma lako može premeštati iz prostorije u prostoriju. Ovi elementi čine stan praktičnim, prijatnim i uvek novim i zanimljivim prostorom za život.

Plavi stan slika 1

U dnevnom boravku vlada opuštena i prijatna atmosfera. U pozadini je kauč Airone dimenzija 228x91x78 cm (Busnelli). Izvezeni ćilim Altai i taburei takođe su iz Busnellija.

Na zidu je lampa Foglio, delo dizajnera Tobia Scarpa iz 1966. godine (Flos). Pored nje je okačen interesantan diptih, slika iz dva dela (Spider), koji može da se kupi u prodajnim salonima L’Affiche. Keramička skulptura na polici delo je Luigija Bellija.

Trpezarija je sa stolom Natal, čija je ploča dimenzija 150x150x73 cm (Tribu, Roda), sastavljena od drvenih gredica. Pored stola su dve stolice Origami (Montina) napravljene od lameliranog hrastovog drveta.

Tu je, takođe, i stolica iz Roda dizajna, kao i dve stojeće lampe Tolomeo (Artemide). Vaza na stolu je umetničko delo koje je osmislio Gaetana Pesce (Fish) dok su male činije u boji kreacija Carla Momrettija. Na plafon je postavljen ventilator Nordik (Vortice).

Plavi stan slika 2

Fotelju ”41” (Artek) je dizajnirao čuveni finski arhitekta Alvar Alto (Rapsel). Konstrukcija stolice napravljena je od drveta. Na podu se nalazi izvezeni ćilim sa geometrijskim motivima (Altai). Na kauču Airone nalaze se crveni prugasti (Unopiu) i plavi jastučići sa cvetnim motivima (Baco).

Iza kauča je betonska polica, dok na zidu vise diptih (Spider) i dve male slike, dela Lorena Lupana iz prodajnog salona L’Affiche. Pored slika nalaze se vaze i činija Venini od duvanog stakla koje je dizajnirao Claudo Silvestrini (kolekcija Le Sabbie). U ugao je postavljena okrugla lampa Lucciola (Vetrerie Vitosi).

Plavi stan slika 3

U stilu nameštaja za baštu, nalaze se sto i stolica Natal (Tribu, Roda) izrađeni u kombinaciji inox čelika i drvenih gredica. U pozadini se vidi stolica zelene boje od lakiranog drveta (Sumampa). Iznad nje okačena je slika iz prodajnog salona L’Affiche.

Plavi stan slika 4

Dnevni boravak i soba razdvojeni su kliznim vratima presvučenim platnom na linije (Odile) i tkaninom sa cvetnim motivom (Flowers to Impress). Ovi dezeni kreacije su Chivasso dizajna (Jab). U sobi za odmor nalaze se dva kreveta na rasklapanje Bart 1 (projektovao ih je Vico Magistretti, Flou) koji po potrebi mogu da posluže i za sedenje.

Kauč Airone, dimenzija 228x91x78 cm, presvučen je belim platnom, a nogare su mu napravljene od hromiranog metala. Ispred njega je tabure od obojene kože (X-Collection). Ćilimi raznih dezena, boja i veličina mogu se naći u Altai prodajnim salonima.

Plavi stan slika 5

”Šahovski” pod napravljen je od plavih Ecuador i Ohio pločica, dimenzija 20×20 cm. Kreacija su Marca Corona za kolekciju America. Stolica od aluminijuma Chair One vatrenocrvene boje delo je Konstantina Grcica (Magis).

Na vratima frižidera u stilu 50-ih godina naslikana je britanska zastava (Smeg, model FAB 28 Union Jack). Kuhinja je opremljena elementima iz Quadro kolekcije (Ilve): rernom, šporetom i sudoperom od inox čelika (dimenzija 69,2x65x162 cm).

Plavi stan slika 6

Frižider Fab 28 Union Jack (Smeg), dimenzija 60x52x146 cm, zaobljenog je oblika i originalnog dizajna. Kontrast mu je vaza Spaghetti postavljena na njegovu gornju površinu, koju je dizajnirao Gaetano Pesce (Fish dizajn). Iza nje je slika Spider koja se može naći u prodajnim salonima L’Affiche. Ispred frižidera je polica od brezovog drveta Groland (Ikea), na dva nivoa, što je čini vrlo praktičnom.

Plavi stan slika 7

Na gornjem nivou može da se priprema hrana ili da se drže električni aparati (Kenwood), dok je donji nivo predviđen za odlaganje sudova i tanjira. Iza zidića koji je obložen belim drvetom nalazi se sudopera sa pregradom i šporet sa pet ringli od inox čelika, dimenzija 180x65x89 cm (Quadra, Live).

Na plafon je postavljen ventilator Nordik Evolution (Vortice). Sto i stolica Natal (Tribu) napravljeni su od drvenih gredica. Na stolu se nalazi ručno rađena vaza iz Fish dizajna.

Plavi stan slika 8

Zahvaljujući plavim zidovima i jednostavnom nameštaju, soba sa fotografije desno odiše opuštajućom i prijatnom atmosferom. Na zidu je upadljiva slika Agate Monti iz prodajnog salona L’Affiche.

Plavi stan slika 9

Krzneni tepih Waves (Parentesi Quadra), stona lampa Kelvin (Flos) i cvetni jastučići na krevetu (Baco).

Plavi stan slika 10

 U sredini prostorije su dva kreveta Bart 1, dimenzija 200×115 cm, jednostavna i praktična pošto se brzo i lako sklapaju. Dizajnirao ih je Vico Magistretti (Flou). Osnova kreveta izrađena je od gredica trešnjinog drveta na koje se direktno postavlja dušek. Jastuci u obliku valjka pričvršćeni su trakama i služe kao naslon.

Postavljene su dve drvene klupice na rasklapanje Rivoli (Roda). Na njima su pletena korpa i laneni prekrivač iz Sumamba salona, a pored je polica Spigo 2,  dimenzija 111x54x73 cm (Flou) sa staklenom vazom Onde di mare i lampom iz Artemide (Gio Ponti).

Plavi stan slika 11

Jednostavno kupatilo nema veliku površinu ali je veoma praktično i komforno. Tuš je ugrađen u zid, dok su zaobljeni lavaboi klasičnog dizajna Ellade (Hidra) ugrađeni na stubove. Na fotografijama se vide moderne, visoke česme Fantini Rubineti (Izola dizajn). Zidovi kupatila obloženi su pločicama over azzuro boje, dimenzija 10×10 cm, iz Game kolekcije (Marco Corona).

Pod je prekriven pločicama iz serije America (ohio i ecuador boja). Ogledala Stave uramljena su u drvene okvire (Ikea). Svetiljke Savoie kreacija su Ingo Maurer, dok je slika Spider iz prodajnog salona L’Affiche. Ispod nje je postavljena klupica od bambusa (Ikea). Na njoj su sunđer i rukavica za kupanje od konjske dlake (Martini).

Plavi stan slika 12

U kupatilu preovlađuju plavi tonovi koji asociraju na leto i more. Blage izbočine na pločicama dimenzija 10×10 cm (Game kolekcija, serija Over Azzurro) dolaze do izražaja zahvaljujući svetiljkama koje su postavljene na plafonu. Toaletna šolja sa daskom od orahovine, dimenzija 36x53x35 cm, i bide, dimenzija 36x56x35 cm, klasičnog su dizajna (Ellade, Hidra Ceramica).

Visoka hromirana česma na bideu modernog je dizajna jednostavne linije (Isola,Fantini Rubinetti). Zanimljivo je to što se u kupatilu nalazi držač za sedla, delo argentinskog umetnika. Ovaj interesantan i koristan detalj, iz salona Sumampa, sačinjen je od neobrađenog drveta. Na njemu su peškiri (Jab), traka za masažu i piling (Martini Spunge). Na zidu je slika urađena na drvetu (Spider, L’Affiche).

Priprema: Eleonora Crisci
Foto: Enrico Conti
Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.