Odbrana od poplava - mobilni paneli
24.05.2014 Arhitektura

Gradovi u Srbiji koji imaju napredan sistem zaštite od poplava

Poslednjih dana bili smo u prilici da vidimo mnog načine kako se štititi od poplava i kako u svetu i, posebno u našem komšiluku – Evropi – to rade. 

Međutim, i kod nas postoje gradovi u kojima su izgrađene napredne i moderne odbrane od poplava u koje su uložena znatna sredstva i naravno – znanje.

Odbrana od poplava u Novom Sadu

Odbrana od poplava u Novom Sadu

Jedan od gradova u kojima postoje odbrane od poplava poput onih u Austriji o kojima smo već pisali je Novi Sad. Posle poplava 2009. godine usled kojih je veći deo Vojvodine bio pod vodom, preduzeće Vode Vojvodine je nabavilo mobilne panele koji se mogu koristiti za odbranu od poplava u slučajevima kada vodostaj Dunava pređe granicu od 750 centimetara. Vode Vojvodine su opremu u vrednosti od 670.000 evra nabavile zahvaljujući kreditu Svetske banke. Dužina mobilne opreme je 700 metara i za nju su prilikom rekonstrukcije keja uz Dunav izgrađeni posebni ankeri.

Drugi grad koji se može pohvaliti mobilnom opremom za zaštitu od poplava je Golubac. Ovaj grad je duž skoro dve trećine keja, koji je dužine od ukupno 1.740 metara, postavio mobilne brane za odbrane od poplava.

Mobilni paneli za odbranu od poplava u Golupcu

Mobilni paneli za odbranu od poplava u Golupcu

Golubac, mobilna brana

Golubac, mobilna brana

I grad Zaječar je nedavno, koristeći sredstva iz lokalnog budžeta, nabavio mobilne brane koje su postavljene u dužini od 200 metara na dva mesta kako bi odbranile grad od Belog i Crnog Timoka.

Međutim, ono što svaku mobilnu branu karakteriše je činjenica da se ne može koristiti ni na jednom drugom mestu od onog za koje je specijalno naručena i izrađena. Za veći broj modela ovih mobilnih odbrana od poplava neophodno je da na podlozi kao što je betonski zid ili sllično, postoje specijalni ankeri na koje se cela konstrukcija montira.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije