Most Zmaj
13.11.2014 Arhitektura

Hrabri i ludi koncepti mostova

Čak i neobični mostovi su veoma složene strukture, ali ako im još dodamo nekoliko nivoa, trake koje se obavjaju oko konstrukcije, elemente koji uranjaju u vodu i saobraćajne trake dobićemo prilično dinamičan inženjerski problem.

Mostovi koje vam predstavljamo su nekoliko inovativnoh dizajnerskih koncepata od kojih će neki zaista biti sagrađeni.

Trakasti most u Kini – projekat je izabran kao pobednički za most preko jezera Hangzu u Kini i planira se njegova gradnja ove godine.

Trakasti most u Kini

Lala most u Amsterdamu – kada se sve latice ove drvene konstrukcije otvore formira se drvena plaza preko vode a kad se latice zatvore u centru se stvara prostor za izložbe.

Lala most u Amsterdamu

Turistučki most Bej Bridž –kada je u San Francisku izgrađen novi most, stari most u Bej Bridžu postao je suvišan, a ovo je samo jedan od koncepata za njegovu prenamenu – ideja da se pretvori u park.

Turistučki most Bej Bridž

Most u Sevilji, u Španiji – ovaj most mogao bi da posluži kao novi kulturni centar. Koncept se sastoji od dva nivoa – osvetljena i ozelenjena gornja površina i donji nivo koji je u senci i između ostalog se koristi za šetalište u blizini vode.

Most u Sevilji, u Španiji slika2 Most u Sevilji, u Španiji

Parametrični most-oblak – neobičan i neočekivan, most-oblak kreira nelinearne staze koje povezuju dve tačke. Oblik je stvoren korišćenjem algoritma koji je stvorio mrežu u obliku oblaka u isto vreme balansirajući asimetrično opterećenje ovog pešačkog mosta.

Parametrični most-oblak

Izvor: weburbanist.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije