HRAM SPORTA

by | 6 januara, 2022

(naslovna fotografija: shutterstock/Maykova Galina)

Arhitektonski studio 3XN iz Kopenhagena i švajcarski IttenBrechbühl Studio bili su zaduženi za projekat nove zgrade Međunarodnog Olimpijskog komiteta, koja prezentuje pet ključnih vrednosti koje zastupa olimpijski pokret: kretanje, transparentnost, fleksibilnost, održivost i saradnja.

 (Photo by Robert Hradil/Getty Images)

Sa svojim međunarodnim poglavljima, ikoničnom simbolikom, istorijskim motivima i legendama, herojima i učesnicima, Olimpijske igre su mnogo više od sportskog takmičenja. Sedište Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) se u vreme Prvog svetskog rata preselilo u Lozanu u Švajcarskoj kako bi se održala politička neutralnost, aznačaj ovog sportskog događaja se i te kako osećao u gradu smeštenom na obodu Ženevskog jezera. Razne lokacije po gradu na kojima su bile locirane kancelarije i muzeji, objedinila je nova, impozantna zgrada projektovana od strane arhitektonskog studia 3XN.

 (Photo by Robert Hradil/Getty Images)

Obezbeđen je prostor za rad 500 zaposlenih, a pored kancelarija koje su koncipirane po principu otvorenog plana, tu se nalaze i prateći sadržaji. Serija od pet kružno oblikovanih hrastovih stepeništa pod nazivom “Stubište jedinstva”, čini središnji deo projekta. Lagani hod i pozicija pri penjanju podstiču komunikaciju u prolazu.

U svojoj aluziji na pet prstenova olimpijskog logotipa, ovo stepenište je jedna od retkih referenci ugrađena u arhitekturu. Osim forme krova koja podseća na goluba i tihog prizemlja ispod prvog stepeništa koje je nalik agori u odnosu na starogrčko poreklo igara, to je projekat bez preteranog osećaja za istoriju. Veći fokus usmeren je na ljude koji tamo rade, kao i na nove tehnologije koje su implementirane u zgradu.

 

Četvorospratnica, sa udubljenim fasadama privlači zelenilo koje se stapa sa radnom terasom. Parametarski oblik, odnosno dizajn fasade osigurava dnevno svetlo i pruža impresivne poglede. Zgrada se hladi vodom iz Ženevskog jezera, koristi sistem za skupljanje kišnice i pokrivena je solarnim pločama, a sve u cilju da se pokaže koliko je značajno da sportska organizacija bude održiva i ekološki osvešćena.


gettyimages

Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.