Lepota istočnjačke umetnosti

by | September 28, 2017

Dekorateri enterijera često predlažu da ukrasite dom biljkama u saksijama, kako biste atmosferu učinili prijatnijom. Međutim, mnogo ljudi ima problem sa održavanjem biljaka u zatvorenom prostoru, pogotovo ako je prostorija slabo osvetljena prirodnom svetlošću. Pre više godina, koncept bonsai drveća uveden je kao rešenje ovog problema.

Bonsai, japanska umetnička forma, koristi minijaturno drveće koje se uzgaja u saksijama. Termin “Bonsai” nastao je spajanjem reči ‘bon’ što znači saksija, i ‘sai’ što znači biljka, a odnosi se na sve minijaturne vrste drveća koje se uzgajaju u saksijama pomoću posebnih metoda za kontrolu njihovog rasta. Bonsai umetnici koriste svoj talent i maštu stvarajući neverovatne oblike koji predstavljaju kombinaciju stila, smirenosti, prefinjenosti. Oni tvrde da postoji magična veza između života i oblika vašeg bonsaija. Bonsai izgleda kao mađioničarski rad, umetnost iluzije, mlado i malo drveće koje ima izgled starijih, većih stabala, a njegova filozofija nema za cilj samo da ponovi prirodu, već da uhvati suštinu prirode.
Pomoću bonsaija lako možete dekorisati svoj enterijer, kao i eksterijer. Oni su dostupni u bezbroj sorti i veličina, a svakom prostoru daju moderan izgled sa izvesnom dozom orijentalnog šmeka. Drvo možete postaviti na prozorsku dasku, među druge biljke, ali mu i dati počasno mesto na sredini stola. Neke vrste bonsaija smatraju se odličnim dekorom, koji privlači sreću i blagostanje u dom. Zbog svog čudesnog oblika i pozitivnih vibracija koje unosi u prostor, odličan je poklon za prijatelje ili članove porodice.

Zalivanje i presađivanje
Od kraja marta bonsai treba zalivati svaki dan, svejedno da li je supstrat u posudi suv ili nije. Ako je vruće ili duva jak vetar, zalivanje se obavlja od dva do četiri puta dnevno. Vrlo mala drvca svakako treba zalivati najmanje dva puta dnevno. Zalivajte obilno, da voda ističe iz svih rupa na posudi ili saksiji. Kao i druge biljke, i bonsai se đubri, hemijskim ili organskim đubrivom, ali morate voditi računa da ono sadrži veliki procent azota, jer zahvaljujući njemu biljke mogu da rastu.
Ako planirate da presađujete biljku, uradite to u njenoj fazi mirovanja, tj. u razdoblju od kasne jeseni do ranog proleća. Nemojte je često presađivati – mlađe biljke je dovoljno presađivati svake dve godine, a starije jednom u četiri godine.
Životni vek bonsaija može da varira od nekoliko godina do nekoliko decenija, zavisno od vrste, ali kada se uzgaja u stanu, mnogo je kraći. Na Zapadu je umetnost uzgajanja bonsaija proširena i na tropske biljke, koje bolje podnose uslove u stanu ili kući.

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs