Zavodljivi mirisi sveća

by | September 19, 2017

Mirisne sveće pripadaju kategoriji osveživača vazduha, čija je osnovna uloga da pretvore životni prostor u prijatnije mesto boravka i omoguće uživanje u prirodnim mirisima. Sveće postoje u dve osnovne forme: mirisne sveće i mirisna ulja.

Poreklo sveća
Sveće su prešle dug put od svoje prve primene do danas, međutim, vrlo malo se zna o njihovom poreklu. Iako se često navodi da su ih izmislili stari Egipćani, koji su prvi koristili baklje, Rimljani su ipak prvi napravili fitilj sveće, s namerom da putnicima osvetle put ali i svoje domove noću. Pronalaskom sijalice 1879. godine proizvodnja i upotreba sveća počela je naglo da pada, što je trajalo sve do početka 20. veka, kad su one pronašle novu dimenziju i povratile svoju popularnost.

Miris presudan u izboru
Danas, sveće simbolišu prazničnu i slavljeničku atmosferu, romantiku, ulepšavaju ceremonije, služe za opuštanje, aromaterapiju i oslobađanje o stresa, a najčešće se upotrebljavaju kao kućni dekor. Prema sprovedenim istraživanjima, većina proizvođača ukazuje na to da su najvažniji faktori koji utiču na prodaju sveća njihov miris, boja i oblik. Miris je daleko najvažnija karakteristika koja utiče na odluku o kupovini.

Članak se nastavlja posle reklama

Ekonomične i premijum
Mirisne sveće po svojim karakteristikama mogu da se svrstaju u dve osnovne klase: ekonomične i premijum.
Ekonomične sveće sadrže mešavinu eteričnih ulja, koja mogu da imaju širok spektar različitih mirisa. Premijum sveće, osim dugotrajnijeg mirisa, imaju i dekorativnu ulogu. Najčešće su u ukrasnoj staklenoj posudi, modernog dizajna.
Treperenje plamena i suptilan, osvežavajući miris koji sveća oslobađa pomoći će pri kreiranju sopstvenog utočišta, a opuštanje učiniti potpunijim. Pored toga, sveće mogu da imaju i različit vek trajanja: većina ekonomičnih traje do četiri sata, dok premijum sveće mogu da traju i do 30 sati.

Sveće po feng šuiju
Sveće nisu samo poziv na romantiku ili ’spas’ kada nema struje već i lek, prema filozofiji feng šuija. Osim što će momentalno ulepšati i utopliti prostor u kojem boravite, podstaći će i širenje pozitivne energije, poboljšati vašu kreativnost ali i zdravlje.

Guliver/Thinkstock

Članak se nastavlja posle reklama

Crvene sveće za jaču ljubav – Svetlost ovih sveća osvežiće i ojačati vašu ljubavnu priču. Najbolje je upaliti devet komada u kasnim popodnevnim satima, i postaviti ih u središnji deo najdaljeg dela prostorije (gledano od ulaza). Prema feng šuiju, devet sveća je potrebno za pronalaženje potrebnog balansa u domu.

Sveće u kaminu bude entuzijazam – Ukoliko imate kuću ili vikendicu s kaminom koji retko kada koristite, to može biti razlog nedostatka vašeg entuzijazma. U sredini ložišta upalite sveće barem jednom nedeljno – povratite mu svrhu i osvetlite prostor. Okolni deo možete ukrasiti detaljima po izboru, ali suvo cveće ili predmete od tkanine nemojte držati previše blizu sveća. Boja bi trebalo da odgovara položaju kamina: onom smeštenom na ulaznom zidu odgovaraju plave, kaminu u levom delu prostorije odgovaraju zelene, onom koji se nalazi u desnom delu odgovaraće bele, dok su crvene sveće idealne za kamin koji zauzima najdalje mesto od ulaza.

Zelene sveće za više energije
– Jin energiju koja vlada u pomalo hladnim i depresivnim prostorijama potrebno je zameniti jang energijom, a to ćete najlakše postići ukoliko stavite tri zelene sveće, jednu do druge, odmah pored ulaza. Ukoliko volite arome, izaberite one s mirisom lavande ili bergamota.

Članak se nastavlja posle reklama

Plave sveće podstiču kreativnost i inspiraciju – Osam plavih sveća koje postavite u levi ugao doma razbiće rutinu i monotoniju a probuditi maštu i motivaciju. Preporučuje se da ih palite uveče, kao i da odaberete one s mirisom limuna ili ruzmarina.

Žute sveće doprinose boljem zdravlju – Ako vas muče slaba cirkulacija, artritis ili suva koža, feng šui veruje da će vas žute sveće izlečiti. Postavite pet žutih sveća, po mogućstvu kvadratnog oblika, na kuhinjski sto i zapalite ih jednom dnevno.

Članak se nastavlja posle reklama

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

Članak se nastavlja posle reklama

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs