Izraz i odraz Montreala

by | 11 aprila, 2013
Staklena zgrada u Montrealu

Kanadski arhitekta Hal Ingberg izgradio je zavidnu reputaciju projektujući mnoge impozantne zgrade i postrojenja. Inbergovi jedinstveni pogledi na upotrebu i potencijal stakla neprestano nailaze na pohvale i čestitke.
Rad ovog arhitekte odlikuju smelost i neočekivane predstave u prostoru, neobične boje, transparentnost i refleksije. U ovom slučaju, ideja je bila da se stvori građevina otvorena prema svetu, gradu i lokalnom življu.

Ta neobična ideja sprovedena je u delo pomoću mnogo stakla, a rezultat je veličanstvena igra svetlosti. Koristeći tri puta više stakla nego što je uobičajeno, dizajner je stvorio utisak da su u svakom trenutku grad i palata jedno.

Puls ovog grada uvek se može sagledati iz unutrašnjosti zgrade, a prolaznici spolja mogu videti sastanke u toku, ili pak neke od brojnih aktivnosti koje se odigravaju u ovom centru za razmenu informacija i komunikacije.
Staklena zgrada u Montrealu

Željenu transparentnost zgradi pruža ogromna fasada sačinjena od obojenih staklenih ploča.

Tokom dana spoljašnjost zgrade karakteriše fascinantni spektar boja, dok je u noći transparentnost palate najizraženija. Sa Trga Jean Paul Riopelle najbolje se može sagledati ova palata, čija se spoljašnjost menja u zavisnosti od položaja sunca. Ulaz u palatu sa trga Jean Paul Riopelle pruža osećaj kao da ste zaronili u kaleidoskop.

Za razliku od ostalih kongresnih centara u celoj Severnoj Americi, ovaj u Montrealu nudi toplu, prijateljsku i festivalsku atmosferu. Ingberg je osmislio 110 metara dugačku građevinu, sačinjenu od transparentnih i raznobojnih stakala.

Kako svetlost sija kroz stakla, „blokovi“ obojene svetlosti projektuju se u unutrašnjosti građevine i po prostranom holu.

Unutrašnjost zgrade

Zbog svoje impozantne veličine i pozicije na jugozapadnoj strani, unutrašnjojst zgrade okupana je magičnim nijansama plave, zelene, žute i crvene boje.

Iako je za moderne građevine uobičajeno da se njihov enterijer sa eksterijerom povezuje staklima, Ingbergov dizajn predstavlja jedinstven zaokret u tom konceptu.

Umesto da odražava stanje kontinuiteta između svake oblasti, šarena membrana stvara minimalnu prozirnost, koja, opet, stvara privid podeljenih paralelnih svetova. Kako bi postigao ovaj efekat, Ingberg je koristio laminirano staklo i najsavremenije tehnologije na tom polju.

Smešten u centru Montreala i unutrašnjim šetalištem povezan sa 4.000 hotelskih soba, kongresni centar u Montrealu ima 19.000 m2 izložbenog prostora, 65 soba za sastanke i 18 dokova za utovar.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.