Jedinstvena Jaffa kuća u Izraelu

by | 6 decembra, 2013
Jafa kuća u Izraelu

Stambena kuća od 180 metara kvadratnih nalazi se u starom delu Tel Aviva, u Jafi koja je jedna od najstarijih luka. Njena lokacija je jedinstvena, nalazi se iznad same luke, okrenuta ka zapadu i svi njeni otvori gledaju na magično Sredozemno more.

Jafa kuća Jafa kuća slika2

Tačan datum izgradnje ove kuće je teško odrediti, ali je jasno da je ona stara nekoliko stotina godina.

Tokom godina pretrpela je mnoge promene i neki dodaci su oštetili originalni kvalitet zgrade i njenog prostora.

Jafa kuća slika3 Jafa kuća slika4

Glavna ideja je bila restaurirati originalnu strukturu, karakteristike, kamene zidove, segmentirani plafon i lukove tako da se otkrije originalni materijal (kombinacija grnčarije i peska sa plaže).

Zgrada je očišćena od svih stranih elemenata, od novijih pokrivača zidova i prošla je proces guljenja kako bi se otkrilo originalno stanje.

Jafa kuća slika5 Jafa kuća slika6

Neočekivano, moderan, minimalistički stil konstrukcije podsetio nas je na asketski stil prošlosti i pored vekovne vremenske razlike između njih.

Postojala je želja da se ujednine staro i novo sa tim da se održe kvaliteti i jednog i drugog, kako bi se stvorio novi prostor u kome se stilovi spajaju i istovremeno naglašavaju svojim kontrastom i tenzijom između ovih perioda.

Jafa kuća slika7 Jafa kuća slika8

Istorijsko je izraženo kroz očuvanje teksture i materijala same spoljašnje školjke zgrade i poštovanjem skladnog inžinjeringa zgrade.

Moderno je izraženo kroz otvaranje prostora i menjanje unutrašnjeg toka pomoću otvora, korišćenjem nerđajućeg čelika, gvožđa u različitim delovima, kao i u nameštaju i otvorima.

Jafa kuća slika10 Jafa kuća slika9

Projekat je uspeo u dve stvari, da oda počast i da sačuva istorijsku i skoro romantičnu vrednost same strukture dok je kreiran savremen projekat, moderan i odgovarajući novom periodu.

Pored vremenske razlike, tenzije i dihotomije između perioda koja postoji stvoren je iznenađujuće balansiran i harmoničan prostor.

Izvor: homeadore.com
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.