Kako namestiti mali stan?

by | 10 novembra, 2014
Mali stan

Da li živite u malom stanu? Mnogi od nas, bez obzira da li se radi o izboru ili prekoj potrebi, žive u malim stanovima. Kada je u pitanju život u malom stanu, potrebno je mudro razmisliti i dizajnirati prostor kako bi ga učinili većim i kako bi ga do maksimuma iskoristili. 

Mali stan slika 2

Ne postoji univerzalna formula za sređivanje malih stanova jer je svaki stan priča za sebe i svaki korisnik ima određeni ritam života kojem je potrebno prilagoditi prostor. Ipak, iako utvrđeni obrazac ne postoji, postoje ključne smernice za dobijanje više prostora u malim stanovima.

Mali stan slika 3 Mali stan slika 4

Svetli zidovi

Svetli zidovi će vizuelno povećati prostor a dodatno će i pozitivni uticati na raspoloženje ljudi u prostoru. Kada se radi o boji, ne mora u pitanju biti bela boja, bitno je da ona otvara prostor i daje mu notu prozračnosti, Ukoliko se ipak odlučite za tamne boje ili elemente na zidovima, mudro ih ukombinujte sa svetlim bojama kako tama ne bi ugušila prostor.

Mali stan slika 5 Mali stan slika 6 Mali stan slika 7 Mali stan slika 8

Multifunkcionalni elementi

Svaki komad nameštaja može imati nekoliko uloga. Krevet može sadržati prostor za odlaganje, sto se može izvlačiti, mogu postojati i posebni odeljci za stolice. Od vaše mašte i majstorstva stolara najviše zavisi kako će ovaj višenamenski nameštaj fukcionisati u prostoru. 

Mali stan slika 9 Mali stan slika 10 Mali stan slika 11

Osim nameštaja, i prostor u malom stanu će imati više namena. Deo za dnevni boravak će biti i spavaća soba, kuhinja i trpezarija ići će zajedno, često će se preklapati prostor trpezarije, radni prostor i kuhinja…

Ovo treba imati na umu i prilikom osmišljavanja položaja i namene nameštaja.

Mali stan slika 12 Mali stan slika 13 Mali stan slika 14 Mali stan slika 15 Mali stan slika 16

Detalji

Iako se radi o malom prostoru, ne treba izbegavati detalje. Trik je u tome da se sa detaljima ne pretera, dakle treba ih koristiti umereno. Dodajte malo boje na vazi, suptilnu sliku na zid ili u ram na nekom od elemenata, grafičko delo ili cvetne aranžmane. Naravno, vodite računa da pametno i umereno dozirate sve ove elemente kako bi prostor ostao prozračan i kako ne bi bio prenatrpan.

Izvor: BRAVACASA štampano izdanje
Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.