Kako se u Evropi štite od poplava i kako bi to moglo izgledati kod nas

by | 20 maja, 2014
Barijera protiv poplava u Austriji

Danas, kada smo svedoci katastrofalnih poplava u našoj zemlji i regionu, svi se pitamo: da li se sve ovo moglo sprečiti? Ili bar ublažiti? Da li je moguće da se ljudi nisu mogli bar na vreme upozoriti na sve ovo što nam se dešava?

Možda je ovo pravi trenutak da počnemo razmišljati o budućnosti i o eventualnoj zaštiti i odbrani od poplava. Jer, iako su sistemu za odbranu od poplava po pravilu izuzetno skupi, podsećamo da je svaka šteta koja od poplava nastaje desetostruko veća. Kao najveća ironija u svemu, u Srbiji ovi sistemi postoje, ali su godinama zapušteni, pretvoreni u deponije ili u privatne prostore zahvaljujući divljoj gradnji, i o njima niko ne vodi računa.

Barijera protiv poplava u Austriji slika 2

Barijera protiv poplava u Austriji slika 2

Iako su poplave u Evropi, pa samim tim i u Srbiji, postale pojava koja se svake godine ponavlja, kod nas se nikad nisu izdvajala dovoljna sredstva u sistem zaštite protiv polava. Još pre dve godine nadležni organi i stručnjaci koji se bave vanrednim situacijama su o tome naširoko pričali, ali kao da su se svi oglušavali na njihove reči, ne smatrajući ih ozbiljnim.

A evo kako su neke druge evropske zemlje rešile, ili bar ublažile, problem poplava.

Barijera protiv poplava u Austriji slika 3

Barijera protiv poplava u Austriji slika 3

Barijera protiv poplava u Austriji slika 4

Barijera protiv poplava u Austriji slika 4

Centralna Evropa je poslednjih godina izložena veoma velikim i čestim poplavama. Ovo je navelo ljude iz austrijskog gradića Greina da osmisle način kako da se zaštite – metalne barijere koje veoma jednostavno mogu oa odbrane od vodene bujice.

Ova metalna barijera pokazala se kao vrlo efikasno i brzo rešenje za odbranu od bujica i poplava i danas se koristi širom Evrope.

Barijera protiv poplava u Austriji slika 5

Barijera protiv poplava u Austriji slika 5

Metalne barijere se postavljaju brzo i jednostavno i predstavljaju mnogo efikasniju zaštitu za odbranu od poplave od džakova sa peskom samim tim i što je potrebno daleko manje vremena i ljudstva da bi se one postavile.

Jedina priprema koju je potrebno izvršiti – u betonskom nasipu ili podlozi potrebno je da postoje otvori u koje se ceo sistem postavlja.

Barijera protiv poplava u Austriji slika 6

Barijera protiv poplava u Austriji slika 6

U zavisnosti od terena, barijera koja je ustvari svojevrsna ograda, može se postaviti na samo tlo ili na betonski zid. Postavljanje je izuzetno lako, brzo i – efikasno.

Ovakav sistem bi i u našim gradovima i naseljima mogao spasti mnoge ljude muka, spasiti ljudske živote i imovinu, ali za početak bismo mogli krenuti i sa ulaganjem novca u obnovu postojeće infrastrukture koja je već godinama u očajnom stanju i koja se već godinama ne održava.

 
2 реаговања на “Kako se u Evropi štite od poplava i kako bi to moglo izgledati kod nas”

  1. Beograđanka каже:

    Danas je ministarka bez portfelja izjavila da će se za deset nedelja znati iznos štete koja je nastala u Obrenovcu, zanima me koliko košta ovakav sistem za odbranu od poplava i da li je bilo jeftinije napraviti ga umesto sada brinuti o onima koji su izgbili sve. Žalosno je što se to nedavno dogodilo u Austriji i da nikome nije palo na pamet da je pitanje dana kada će to zadesiti i Srbiju. Pravdaju se da nisu znali i da se nisu nadali, pa neka biraju u raspodeli plena funkcije za koje nije potrebno znanje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.