Feniks kula
24.06.2014 Arhitektura

Kinesko čudo zaseniće Burdž Kalifu

U Kini bi uskoro mogla da bude izgrađena najviša zgrada na svetu. Kompleks u Vuhanu ne samo da bi bio arhitektonsko čudo, već bi imao i ekološku funkciju.

Londonski arhitektonski biro „Četvuds“ objavio je idejni projekat Feniks kula u kineskom gradu Vuhanu. Kompleksa čine dva oblakodera, od kojih bi jedan dosezao visinu od 1.000 metara, što bi ga učinilo najvišom zgradom na svetu.

Feniks kula slika2

Feniks kula slika2

Ali ovaj čudesni oblakoder u Vuhanu ne samo da bi Burdž Kalifu, 827 metara visoku kulu koja je ponos Dubaija, skinuo sa trona najviše građevine na planeti, već bi predstavljao i svojevrsnu ekološku revoluciju u građevinarstvu, budući da su arhitekti zamislili da Feniks kula filtrira vazduh, ali i vodu iz obližnjeg zagađenog jezera.

Feniks kula slika3

Feniks kula slika3

U okviru kompleksa planiran je mehanički sistem koji bi akumulirao solarnu, vodoničnu i energiju vetra. Zgrade će takođe skupljati kišnicu, a imaći i veliki vertikalni vrt.

Feniks kula slika4

Feniks kula slika4

Ako se u Kini pojavite sa pomalo ludom idejom, ispostavi se da ona nije dovoljno luda. Oni su želeli da se ugledaju na Ajfelov toranj i odu korak dalje. Zgrada ne treba samo da stoji tu i bude novi simbol Vuhana, već treba da obavlja važan posao„, kažu autori projekta iz „Četvuds“ biroa.

Feniks kula slika5

Feniks kula slika

Dizajn je, kako navode, inspirisen parom ptica feniks iz kineske mitologije – viša kula bi predstavljala mužjaka, a niža ženku. Izgradnja kompleksa mogla bi da počne sledeće godine, ukoliko gradske vlasti daju „zeleno svetlo“ za ovaj projekat.

Procenjuje se da će izradnja Feniks kula trajati bar tri godina, i da će koštati oko dve milijarde dolara.

Izvor: b92.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije