Kiseonik u budućnosti – veštačko drveće napajano električnom energijom

by | 23 januara, 2014
Solarno drvo

Bez kiseonika nema života – bar ne za ljude. Sve ga je manje u smogom zagušenim gradovima, pa, iako smo toga svesni, i dalje nemilosrdno uništavamo svetske šume. Osim raznih aktivista i grupa za zaštitu okoline, to izgleda više nikoga ne pogađa…

Rešenje problema se, osim u odgovornom ponašanju svih nas, može naći i u nauci. Veštačko drveće, napajano električnom energijom pomoću solarnih ploča na vrhu krošnje, trebalo bi da pomogne gradovima s izuzetno lošim kvalitetom vazduha. Populacija naše planete se neprekidno i ubrzano povećava, gradovi se šire bez predviđenog mesta za zelene površine, pa sve više ljudi pati od respiratornih problema, dok okolinu uništavaju kisele kiše. Drveće, koje putem fotosinteze CO2 pretvara u kiseonik, više ne može da drži korak sa nama.

Solarno drvo noću
Cela ideja krenula je od takmičenja Boston Treepods 2011, koje je pokrenuto u Masačusetsu, a pod pokroviteljstvom organizacije SHIFT Boston. Naučnici sa Univerziteta Kolumbija, pod vođstvom Klausa Laknera, dizajnirali su veštačko drveće koje bi trebalo da pripomogne prirodnom.

Uređaj su dizajnirali Mario Caceres i Christian Canonico iz Influx Studija u Parizu, nazvavši projekt Boston Treepod Initiative. Njihovo „drvo“ liči na postojeću vrstu koja se zove zmajeva krv. Oblik tog drveta izuzetno je pogodan zbog jakih grana i široke krošnje na kojoj su smešteni masivni solarni moduli za napajanje. Ipak, prilikom testiranja uređaja otkriveno je da moduli nisu u stanju da zadovolje energetske potrebe naprave. Stoga, tim odlazi korak dalje – oko drveta postavljaju ljuljaške i klackalice, kao i razne druge sprave za decu. Prilikom njihovog korišćenja, odnosno pokretanja delova, stvara se kinetička energija koju naprava koristi.

Solarno drvo krošnja
„Drvo“ će biti izrađeno od recikliranih plastičnih boca, a ličiće na ogromne futurističke svetiljke koje će noću isijavati razne boje. Još uvek se čeka na finansijsku podršku neophodnu za izradu prvog prototipa, no u SHIFT Bostonu se nadaju da će prvi primerak uskoro biti „zasađen“.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.