23.02.2022 Arhitektura

KIT – MODERAN PROSTOR ZA MLADALAČKI BREND

Sedište kineskog modnog brenda Mark Fairwhale nedavno je useljeno u novi prostor, čiji dizajn potpisuje studio Young H Design. Kompanija većinom zapošljava mlade ljude, a mladi su ujedno i njena ciljna grupa, tako da je u skladu sa tim osmišljen i poslovni prostor. Motiv koji se provlači kroz enterijer jeste simbol brenda – kit.

Kineski modni brend Mark Fairwhale namenjen je mladoj urbanoj populaciji, koja čini i najveći deo zaposlenih ove kompanije. U skladu sa tim, zadatak studija Young H Design, koji je angažovan da osmisli poslovni prostor za sedište Mark Fairwhale u Šangaju, bio je da kroz dizajn enterijera iskaže mladalački karakter brenda.

Dizajneri su na zahteve klijenta odgovorili modernim open-space prostorom s primesama industrijskog stila, koncipiranog u vidu brojnih neformalnih radnih zona ispresecanih odvojenim kancelarijama i salama za sastanke, kao i prostorima za druženje zaposlenih.

Prostorije kompanije Mark Fairwhale protežu se na petom i šestom nivou velike poslovne zgrade, a osnovna funkcionalna podela prostora izvršena je upravo na ova dva nivoa. Prvi ima ulogu “javnog” dela, u kojem se dočekuju gosti, organizuju sastanci i slično, a tu je i kafeterija namenjena druženju zaposlenih.

Drugi nivo pretežno čine radni prostori – uglavnom sačinjeni iz nekoliko jasno definisanih open-space zona. Iako čitav prostor deluje vrlo vedro i atraktivno, najreprezentativnija potcelina nesumnjivo je ulazni prostor. To je i očekivano, s obzirom na to da će svako ko posećuje firmu upravo ovde steći prvi utisak o njoj.

Osim što ima funkciju prijemnog dela, u ovom prostoru se organizuju čak i male izložbe.  Dva detalja u ulaznoj zoni dvostruke visine naročito se ističu: efektna rasveta koja se spušta s betonskog plafona, i zid prekriven panelom s motivom kita, simbolom brenda Mark Fairwhale. Asocijacija na talase okeana u ovoj celini upotpunjena je nameštajem zaobljenih linija, kao i podelom teraco poda na crni i beli deo, s granicom između njih u vidu talasaste linije.

Open-space organizacija nije samo odraz trenda koji poslednjih godina vlada u  uređenju poslovnih prostora, već su dizajneri želeli i da kroz ovaj projekat iskažu dinamičan karakter Šangaja. Zahvaljujući odsustvu barijera, kompanija, baš kao i grad, postaje mesto dinamičnih interakcija ljudi koji nisu permanentno vezani za ovaj prostor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije