Ko gradi najveći tržni centar na svetu?

by | July 8, 2014
Najveći tržni centar na svetu

Zvaničnici Dubaija objavili su da planiraju da izgrade najveći šoping centar na svetu, pravi grad koji će biti povezan s pokrivenim trgovačkim ulicama da se izbegne vrućina.

Najveći tržni centar na svetu slika2

Najveći tržni centar na svetu slika 2

“Trgovinski centar sveta” (Mall of the world) koji će pokrivati površinu od 743.000 kvadratna metra biće vezan za mrežu trgovačkih ulica u kojima će temperatura biti kontrolisana, objavila je vlada Dubaija u saopštenju.

Najveći tržni centar na svetu slika3

Najveći tržni centar na svetu slika 3

Kompleks ovog centra će imati takođe i najveći pokriveni luna park na svetu kao i kulturni kvart gde će biti pozorišta i biće povezan za stotinjak hotela i nameštenih apartmana.

Promenada će biti duga sedam kilometara i povezivaće sve zgrade, a biće oktrivena zimi, a pokrivena leti da se izbegne vrućina u emiratu gde temperature dostižu 50 setepni od juna do septembra.

Najveći tržni centar na svetu slika4

Najveći tržni centar na svetu slika 4

Vlada nije navela kada se planira početak radova na ovom projektu koji vodi Dubai Holding, kompanija u vlasništvu suverena Dubaija šeika Mohameda ben Rašedu Al Maktumu.

“Imamo veće ambicije nego da imamo samo sezonski turizam. Želimo da Emirati postanu turistička destinacija tokom cele godine”, objasnio je on.

Najveći tržni centar na svetu slika5

Najveći tržni centar na svetu slika 5

Dubai već ima jedan od najvećih trgovinskih centara na svetu Dubai Mall, i nametnuo se kao regionalni turistički centar iskoristivši potrese u arapskom svetu.

Dubai se nada da će ovaj ogromni projekat privući milione posetilaca godišnje.

Zbog dužničke krize 2009. godine ovaj emirat je odustao od više većih projekata ali je od tada uspeo da restrukturira dug i da počne da ostvaruje privredni rast.

Najveći tržni centar na svetu slika6

Najveći tržni centar na svetu slika 6

Emirat čiji naftni resursi su presušili, okrenuo je privredu na usluge. Tako je dobio organizacuju Svetske izložbe 2020, kada se nada da će privući 25 miliona posetilaca.

Izvor: blic.rs