KUĆA: MODERNO ZDANJE OKRUŽENO PRIRODOM

by | 6 aprila, 2022

Ova kuća je projektovana za mladi bračni par sa detetom, pri čemu su vlasnici arhitektama iz firme Atrium Studio dali veliku slobodu u dizajniranju njihovog novog doma. Zapravo, jedina želja im je bila da nova kuća bude reprezentativni primer savremene arhitekture.

Smeštena među borovima, na vrhu brežuljka, veličanstvena građevina dolazi do punog izražaja u ovom prirodnom okruženju. Zahvaljujući uzdignutom položaju, iz nje se u tri pravca pružaju pogledi na okolni pejzaž.

Oblik kuće proistekao je iz ideje izlomljene ravni, koja se na stubovima izdiže iz ukopanog terena i savija tri puta, penjući se pri svakom “savijanju” za jednu etažu. Na taj način, definisani su nivoi kuće, na kojima su organizovane različite funkcije jednoporodičnog stanovanja.

Između horizontalnih redova ove ravni, prostor zatvaraju vertikalne pune i transparentne površine, koje omogućavaju stapanje unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Ove površine su uvučene u odnosu na granice “glavne” ravni, pa je njena forma i putanja još više istaknuta. Prepušteni delovi ravni formiraju terase, odnosno nadstrešnice iznad njih.

Da bi se efekat jedinstvenosti spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora što više naglasio, popločavanje eksterijera oko kuće nastavlja se i u njenom enterijeru. Takođe, materiijali na fasadnim površinama dosledno su primenjivani i na odgovarajućem delu zida unutra.

Monolitnost izlomljene ravni koja definiše ceo objekat spolja je jasno vidljiva. Da bi se ona naglasila i u unutrašnjosti, na pojedinim mestima prelomljeni su i prozori utisnuti u njenu površinu.

Osim kuće kao glavne zgrade, na parceli se nalaze još dva pomoćna objekta – garaža i sauna. Na njima je tema izlomljene ravni takođe dosledno sprovedena, pa je stvoren pravi mali kompleks sveobuhvatnih stambenih sadržaja.
Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.