Francuski stil
03.06.2014 Arhitektura

Kuća u francuskom stilu

Trošni objekat površine 160 m² transformisan je u prelepi, topli dom. Naročito se vodilo računa o osvetljenju, ali je napravljen i odličan izbor materijala i boja.

Tamna i stroga atmosfera, karakteristična za ovakve kuće, ustupila je mesto osvežavajućem i svetlom prostoru kojim dominira neobična kombinacija nameštaja iz 19. veka i kantri stila sa modernim motivima. Uspostavljena je savršena ravnoteža između delikatnih tonova pečene cigle karakterističnih za seosku sredinu i zanimljivog kolorita, kao što su lavanda lila, jarkoroza, azurnoplava i zagasitobela boja.

Kamene stepenice u dva nivoa vode ka ulazu u kuću. Napravljene su od starog kamena, pečene cigle i maltera. Prvim nivoom stepenica stiže se u dnevni boravak, dok nastavak vodi ka kuhinjskom delu i trpezariji koji se nalaze na uzdignutom delu kuće.

Francuski stil slika 1

Kuhinja je uređena u klasičnom, seoskom stilu. Upadljiv je delikatan izbor boja, kao što su azurnoplava i bela kojima su u celoj kući prefarbane grede na plafonu. Azurnoplava se nalazi i na drvenom krovu kuće.

Francuski stil slika 2

Detalj iz kuhinjskog dela: sudopera napravljena od mermernog kamena sa retro slavinom. Ispod lavaboa ostavljen je prostor za odlaganje koji je sakriven od znatiželjnih pogleda malom zavesom plave boje.

Francuski stil slika 3

 Posebnu vrednost kuhinji i radnom delu daju ručno oslikane pločice kojim je obložen zid iza kuhinjskih elemenata.

Francuski stil slika 4

Na suprotnoj strani kuhinje nalazi se radni deo sa azurnoplavim šporetom u retro stilu. U velikom dnevnom boravku upadljivi su četvrtasti stubovi koji su napravljeni od kamena i cigala.

Pod je popločan ručno pravljenim i pečenim ciglama. Na tavanici, okačeni za drvene grede ofarbane u zagasitobelu boju, nalaze se moderni lusterčići jednostavnog oblika. Udoban nameštaj koji je presvučen plavim platnom u rustičnom je, toskanskom stilu iz 19. veka. Ormar, kovčezi i police za knjige izrađeni su od punog drveta.

Francuski stil slika 5

Fotografija prikazuje stepenice koje vode ka međuspratu na kojem je kuhinja sa trpezarijom. Gazišta stepenica popločana su istim pečenim ciglama upotrebljenim za pokrivanje poda. Ograda je napravljena od ručno obrađenog gvožđa.

Francuski stil slika 8

Kupatilo je uređeno u tradicionalnom stilu i obloženo je mozaik-pločicama. Lavabo je sa donjim ormarićem koji je izrađenim od drvenih gredica. Pored prozora je vaza sa cvećem i sveće.

Francuski stil slika 6

Spavaća soba uređena je u veoma romantičnom stilu. Svodovi i zidovi okrečeni su ”sunđer” tehnikom u roza boji. Konstrukcija kreveta je od gvožđa i izgleda kao nameštaj iz 19. veka. Prvobitno je bio tamne boje, ali je prefarban u nijansu slonove kosti zahvaljujući kojoj su veliki medaljoni izbili u prvi plan.

Francuski stil slika 7

Dozu romantike, nesvakidašnjeg i mističnog, pored rustičnih materijala, pruća i stalna promena nivoa poda prostorija.

Tekst i foto: Andrea Vierucci

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije