Dom koji pluta
23.05.2014 Arhitektura

Kuće projektovane da budu otporne na poplave (VIDEO)

Na jednom od rešenja kako da kuće izdrže poplavne talase rade u britanskoj kompaniji „Baca Architects“, koja projektuje kuće otporne na poplavu. U ovom slučaju reč je o kući koja ima vrlo važnu karakteristiku, a to je da može da pluta na vodi Poplave koje su pogodile naš region pokazale su da je priroda neumoljiva. Desetine hiljada ljudi jedva je sačuvalo goli život, ali su izgubili svoje domove koje je uništila voda.

Na jednom od rešenja kako da kuće izdrže poplavne talase rade u britanskoj kompaniji “Baca Architects”, koja projektuje kuće otporne na poplavu.

Dom koji pluta slika 2

Dom koji pluta slika 2

Dom koji pluta slika 3

Dom koji pluta slika 3

U ovom slučaju reč je o kući koja ima vrlo važnu karakteristiku, a to je da može da pluta na vodi. Britanska kompanija dizajnirala je kuću i testirala je na često poplavljenim delovima uz reku Temzu.

Dom koji pluta slika 4

Dom koji pluta slika 4

Kako navode iz kompanije, test je prošao veoma uspešno. Tokom perioda bez padavina, kuća se oslanja na fiksne temelje, dok se u slučaju poplave čitava konstrukcija podiže i pluta na vodi.

Dom koji pluta slika 5

Dom koji pluta slika 5

Kako bi se sprečilo da voda odnese kuću, četiri vertikalna oslonca raspoređena su blizu bočnih zidova.

U kući su instalirani i zvučni sistemi koji se oglase kada nivo vode prelazi određeni nivo i kada treba napustiti objekat.

Pogledajte video:

Izvor: Telegraf.rs
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije