Feng shui: kako opremiti dom da odiše harmonijom?

by | 14 februara, 2023
Feng shui - kako opremiti dom da odiše harmonijom?

Svako renoviranje i uređivanje doma sa sobom nosi misao kako opremiti dom da odiše harmonijom. Pogledajte šta je feng shui i koja pravila u uređenju doma podrazumeva.

U nastavku saznajte kako opremiti dom da odiše harmonijom pomoću saveta za pronalaženje energije i ravnoteže primenom principa drevne kineske umetnosti poznate kao feng shui.

Šta je feng shui?

U pitanju je drevna umetnost življenja u skladu sa energijom univerzuma koja potiče iz Kine. Vodeći se ovom umetnošću življenja, bitno je da sagledamo raspored nameštaja u domu i dizajn prostorija jer on definitivno doprinosi harmoniji u našoj kući, a samim tim i harmoniji u životu stanovnika.

feng shui: kako opremiti dom da odiše harmonijom

ArchiViz/GettyImagesPlus

Kako bi se obezbedilo što bolje kanalisanje vitalne energije u obzir se moraju uzeti svi predmeti, nameštaj i boje. Svaki predmet u kući treba da pomogne stvaranju ravnoteže između Jina i Janga, između vode i vetra, energije i odmora.

Iako postoji mnogo ljudi koji u ovakav pristup uređenju ne veruju, trebalo bi naglasiti da je ova tradicija veoma ukorenjena na istoku.

Feng šui u doslovnom prevodu znači vetar i voda prema najznačajnijim elementima na planeti. Izbor i raspored nameštaja uspostavljaju ravnotežu u prostoru u kome provodimo najviše vremena. Rezltat poštovanja feng shuija bi trebao biti nestajanje negativne energije i usklađivanje sa iskonskim elementima sveta. Samim tim dolaze vibracije, zdravlje, sreća i ljubav.

Feng shui pravila: Kako opremiti dom da odiše harmonijom?

Prema feng shuiju svi delovi nameštaja i dekoravije moraju biti u skladu sa pet elemenata koje stvaraju Jin i Jang: voda, metal, drvo, vatra i zemlja.

Vatra: povezana je sa jugom i ukazuje na kreativnost i inspiraciju.

Voda: predstavlja sever i simbolizuje unutrašnji mir.

Metal: povezan sa severozapadom i odnosi se na finansijski apsekt.

Zemlja: nalazi se na severoistoku i jugozapadu i tiče se društva.

Drvo: istok i jugoistok – u vezi je sa putovanjima i napretkom.

Kako biste ste svoj dom učinili harmoničnim potrebno je da ispunite nekoliko pravila, na primer: u južnom delu kuće treba postaviti one predmete koji doprinose mašti i kreativnosti, koji podstiču na kreativnost kao što je na primer kuhinja. A sa druge strane, potrebno je da sever bude deo za odmor, te je najbolje da spavaća soba bude u severnom delu kuće.

Feng Shui zahteva da dom ima pravilan plan. Dakle, najbolje je birati pravougaonik ili kvadrat za osnovu kuće. U unutrašnjem prostoru ravne i ugaone linije prekidaju pozitivnu energiju i zbog toga je najbolje izabrati predmete koji su zaobljenih i mekih ivica, kao što su fotelje ili sofe, osim toga, ovalni stolovi mogu poslužiti kao dobro rešenje za izbegavanje oštrih ivica. Kuhinja, trpezarijki sto i krevet trebalo bi da se rasporede poprečno i nikada da ne budu leđima okrenuti vratima. Na taj način javlja se simbolika kontrole.

feng shui

ArchiViz/GettyImagesPlus

Prostor treba da ima mnogo svetlosti, da bude uredan i harmoničan, da nema višak predmeta jer oni mogu zaustavljati tok pozitivne energije. Svaki predmet nosi neku svoju energiju i provodnik je energije. Na primer, u dom se sa biljkama unosi svežina i sreća, a starim i polomljenim predmetima ne. Kako bi se energija oslobodila kuća treba da bude uredna, da nema haosa i da sve polomljene stvari budu ili popravljene ili bačene. Prema feng šuiju, oko deset komada nameštaja i predmeta trebalo bi da se pomeri tokom godine da bi energija tekla.

Vrata u feng shuiju predstavljaju energetski portal. To je veoma važno mesto za protok dobre energije. Treba voditi računa o načinu uređivanja prostora u blizini vrata. Savet: nije dobro stavljati ogledala na ulaz jer reflektujuće površine mogu odbiti energiju.

Feng Shui: Kako urediti spavaću sobu?

Kao što je već rečeno, trebalo bi da spavaća soba bude smeštena na severu. To je najpovoljnije mesto za odmor i opuštanje. Kako bi se ispoštovala sva pravila, potrebno je postaviti krevet na tačku koja je najudaljenija od vrata i to poprečno. Glava ne treba da bude u pravcu ulaza u prostoriju.

kako urediti dom da odiše harmonijom

ArchiViz/GettyImagesPlus

Ogledala u spavaćoj sobi remete energetsko polje i treba ih izbegavati. Takođe, umesto velikog lustera, u spavaćoj sobi treba postaviti više malih, ali prigušenijih svetala. Birajte udobne i tople dodatke, tepihe i prekrivače mekih tekstura i dezena.

Organizacija kuhinje

Bilo koji predmet koji ima veze sa vatrom ne bi smeo biti blizu uređaja koji koriste mnogo vode. Dakle, potrebno je izbegavati uređenje prostora u kome je frižider smešten odmah do športeta. Prilikom kuvanja leđa ne smeju biti okrenuta ka vratima jer u suprotnom nemate dobru kontrolu nad okolinom.

feng shui

ArchiViz/GettyImagesPlus

Bitno je imati što više otvorenih i slobodnih polica i površina. Sve treba da bude uredno i raspremljeno, a noževi kao simbol opasnosti mogu biti smetnja.

Kako opremiti dom da odiše harmonijom: Bagua

Bagua predstavlja mapu od osam delova, odnosno tačaka. Svaka soba u kući odgovara nekom apsektu života: ljubavi, karijeri, znanju, kreativnosti, porodici, društvenim odnosima, ugledu i bogatstvu.

Kako biste ispoštovali to, potrebno je da šema bude usklađena sa planom kuće. To je vrlo koristan alat za lociranje određenih aktivnosti na najpogodnijim mestima u kući.

Boje

Feng shui nalaže da se u enterijerima koriste neutralni, opuštajući tonovi. Prirodne boje doprinose harmoniji. U kuhinji, gde preovladava vatra i kreativnost, potrebno je unositi bele, žute i narandžaste boje. Ove boje poboljšavaju apetit i rapsoloženje. U kupatilu je dobro koristiti zelenu i plavu jer u velikoj meri smiruju i odmaraju oči.

Ukoliko ste se pitali kako opremiti dom da odiše harmonijom ispratite ovih nekoliko saveta. Nadamo se da vam se tekst o feng shui umestnosti u uređenju doma svideo i inspirisao.


Jovana Jevtić

ArchiViz/GettyImagesPlus

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.