GRAUBRAUN

by | November 28, 2017

Atmosfera koja oduzima dah! Prikazujemo vam dizajniran, veoma funkcionalan i luksuzan prostor od 200 m2
autor: dia Biljana Turanjanin Pujo
saradnici: dia I. Mihalić, dia A. Todosijević, mast. inž. arh. T. Savić
foto: S. Bosnić i M. Marković
WWW.PUJO.RS

Prožimanje prostorija, dupla visina pojedinih zona i preplitanje kubičnih konstruktivnih volumena čine ovu kuću nesvakidašnje originalnom. Svaki član porodice ima svoj lični prostor, a centralnu zonu okupljanja predstavlja trpezarija, koja je zahtevala posebnu pažnju prilikom planiranja jer je bila prolazna i mračna. Upravo ovaj izazov pretvorio se u najveće dostignuće. Arhitekte iz studija PUJO.RS osmislile su mudro rešenje za uvođenje svetlosti u nju napravivši otvor u tavanici, čime je dobijen i atraktivni dvospratni galerijski prostor.

Trpezarijski deo opremljen je stolom i stolicama Calligaris iz Adepta, a izuzetno duge Eglo visilice, prošarane drvetom, dodatno ističu visinu plafona.

Na galeriji se nalazi sveže cveće, kao i merdevine specijalno napravljene za njihovo zalivanje. Postepenom promenom materijala, teksture i boja stiže se do kuhinje, čiji je jedan zid naglašen ciglama iz Brickhousea. U ovoj prostoriji dominira bojeni medijapan, koji ističe njenu eleganciju i jednostavnost. Iako minimalistički uređena, ona pruža sasvim dovoljno komfora.

Biokamin iz Beofabrilora trostran je i svedeno dizajniran – nalazi se između trpezarije i dnevnog boravka, čime oplemenjuje obe prostorije. Delimične pregrade omogućavaju izdvojenost ali i uvid u kompletan prostor. U komfornom dnevnom boravku ponavljaju se isti tonovi i materijali, a dinamiku unose fotelje proizvođača Prostoria.

Projektanti su ovaj prostor sagledali kako iz praktične tako i iz umetničke perspektive, razmišljajući o tome kako da poboljšaju svakodnevni život porodice čiji su posao i hobi u funkciji umetnosti. Samim tim bilo je više mesta za ideje.

Nesvakidašnjost u uređivanju enterijera nastavila se i u spavaćoj sobi. Prostrani bračni krevet smešten je ispod horizontalno postavljenih drvenih greda kosog krova, između kojih se nalaze reflektori specijalno dizajnirani za njihovo naglašavanje. Tapaciran, udoban krevet kupljen je u Atlasu. Velika staklena stena čini ceo spoljni zid, koji otvara i vizuelno proširuje sobu, pa je ona samim tim veoma dobro osvetljena.

Svetlija nijansa hrastovog drveta dominira podnim strukturama i nameštajem. Dugačka komoda preko puta kreveta odraz je mladalačkog duha klijenata, i svojom razuđenom formom i različitim bojama daje poseban šmek potkrovlju. Primena različitih vrsta materijala dodatno oplemenjuje enterijer.

U sličnim tonovima dizajnirano je i kupatilo, sa velikim prozorom i prostranom kadom ispod njega. Deo sa lavaboom, komodama i belim ormanima obogaćen je detaljima inspirisanim morem – plave pločice Ragno i osvetljena vertikalna niša unose svežinu u ceo prostor. Veliko ogledalo iznad umivaonika vizuelno proširuje ovo vrlo lepo, funkcionalno i efektno kupatilo.


Soba za dečaka dostojna je jednog malog princa. Krevet ušuškan u nišu predstavlja posebno malo carstvo, sa osvetljenim policama gde su mesto našle omiljene igračke i knjige. Za zid unutar niše vlasnici su izabrali crtež sa motivima aviona i balona. Ceo kutak upotpunjen je zvezdanim nebom koje mališanu obezbeđuje da bezbrižno utone u san. Središnji deo prostorije potpuno je slobodan za igru. Nasuprot krevetu nalazi se razigrana kompozicija – radni sto sa otvorenim i zatvorenim kubusima od bojenog medijapana. Na ulaznom zidu, u crtež je ukomponovan pravi drveni propeler koji se vrti.

U ovakvom maštovitom enterijeru dominiraju plava i žuta boja, koje zajedno sa drvenim elementima stvaraju prijatnu atmosferu za boravak, igru i srećno odrastanje. Emocionalna komponenta dizajna i u ovom slučaju imala je važnu ulogu. U čitavoj kući, želja vlasnika bila je da se pronađe fina ravnoteža između jasno definisanih kategorija kao što su javni i privatni prostor, poznato i neobično, umetnost i funkcionalnost.

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs