28.11.2017 Kuce

GRAUBRAUN

Atmosfera koja oduzima dah! Prikazujemo vam dizajniran, veoma funkcionalan i luksuzan prostor od 200 m2
autor: dia Biljana Turanjanin Pujo
saradnici: dia I. Mihalić, dia A. Todosijević, mast. inž. arh. T. Savić
foto: S. Bosnić i M. Marković
WWW.PUJO.RS

Prožimanje prostorija, dupla visina pojedinih zona i preplitanje kubičnih konstruktivnih volumena čine ovu kuću nesvakidašnje originalnom. Svaki član porodice ima svoj lični prostor, a centralnu zonu okupljanja predstavlja trpezarija, koja je zahtevala posebnu pažnju prilikom planiranja jer je bila prolazna i mračna. Upravo ovaj izazov pretvorio se u najveće dostignuće. Arhitekte iz studija PUJO.RS osmislile su mudro rešenje za uvođenje svetlosti u nju napravivši otvor u tavanici, čime je dobijen i atraktivni dvospratni galerijski prostor.

Trpezarijski deo opremljen je stolom i stolicama Calligaris iz Adepta, a izuzetno duge Eglo visilice, prošarane drvetom, dodatno ističu visinu plafona.

Na galeriji se nalazi sveže cveće, kao i merdevine specijalno napravljene za njihovo zalivanje. Postepenom promenom materijala, teksture i boja stiže se do kuhinje, čiji je jedan zid naglašen ciglama iz Brickhousea. U ovoj prostoriji dominira bojeni medijapan, koji ističe njenu eleganciju i jednostavnost. Iako minimalistički uređena, ona pruža sasvim dovoljno komfora.

Biokamin iz Beofabrilora trostran je i svedeno dizajniran – nalazi se između trpezarije i dnevnog boravka, čime oplemenjuje obe prostorije. Delimične pregrade omogućavaju izdvojenost ali i uvid u kompletan prostor. U komfornom dnevnom boravku ponavljaju se isti tonovi i materijali, a dinamiku unose fotelje proizvođača Prostoria.

Projektanti su ovaj prostor sagledali kako iz praktične tako i iz umetničke perspektive, razmišljajući o tome kako da poboljšaju svakodnevni život porodice čiji su posao i hobi u funkciji umetnosti. Samim tim bilo je više mesta za ideje.

Nesvakidašnjost u uređivanju enterijera nastavila se i u spavaćoj sobi. Prostrani bračni krevet smešten je ispod horizontalno postavljenih drvenih greda kosog krova, između kojih se nalaze reflektori specijalno dizajnirani za njihovo naglašavanje. Tapaciran, udoban krevet kupljen je u Atlasu. Velika staklena stena čini ceo spoljni zid, koji otvara i vizuelno proširuje sobu, pa je ona samim tim veoma dobro osvetljena.

Svetlija nijansa hrastovog drveta dominira podnim strukturama i nameštajem. Dugačka komoda preko puta kreveta odraz je mladalačkog duha klijenata, i svojom razuđenom formom i različitim bojama daje poseban šmek potkrovlju. Primena različitih vrsta materijala dodatno oplemenjuje enterijer.

U sličnim tonovima dizajnirano je i kupatilo, sa velikim prozorom i prostranom kadom ispod njega. Deo sa lavaboom, komodama i belim ormanima obogaćen je detaljima inspirisanim morem – plave pločice Ragno i osvetljena vertikalna niša unose svežinu u ceo prostor. Veliko ogledalo iznad umivaonika vizuelno proširuje ovo vrlo lepo, funkcionalno i efektno kupatilo.


Soba za dečaka dostojna je jednog malog princa. Krevet ušuškan u nišu predstavlja posebno malo carstvo, sa osvetljenim policama gde su mesto našle omiljene igračke i knjige. Za zid unutar niše vlasnici su izabrali crtež sa motivima aviona i balona. Ceo kutak upotpunjen je zvezdanim nebom koje mališanu obezbeđuje da bezbrižno utone u san. Središnji deo prostorije potpuno je slobodan za igru. Nasuprot krevetu nalazi se razigrana kompozicija – radni sto sa otvorenim i zatvorenim kubusima od bojenog medijapana. Na ulaznom zidu, u crtež je ukomponovan pravi drveni propeler koji se vrti.

U ovakvom maštovitom enterijeru dominiraju plava i žuta boja, koje zajedno sa drvenim elementima stvaraju prijatnu atmosferu za boravak, igru i srećno odrastanje. Emocionalna komponenta dizajna i u ovom slučaju imala je važnu ulogu. U čitavoj kući, želja vlasnika bila je da se pronađe fina ravnoteža između jasno definisanih kategorija kao što su javni i privatni prostor, poznato i neobično, umetnost i funkcionalnost.

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije

Mini kuća od 42 m2 na placu od 120 m2 koja ima sve

Mala velika kuća od 42 kvadrata!

05.08.2022 Kuce

Mini kuća od 42 m2 na placu od 120 m2 koja ima sve: čak i bazen U ovoj 'malenoj kući' nedostatak prostora nije problem. Providan je i njegova distribucija koristi svaki centimetar. Na placu od 120 m2... ima čak i bazen! Želećete da kopirate njihove ideje

pročitaj još