Sofisticirana jednostavnost

by | October 24, 2017

Smeštena na padini uz samu obalu okeana, kuća Bronte u Australiji izgrađena je kako bi vlasnicima omogućila novi stil života, koji podrazumeva povremeno izdavanje ovog luksuznog stambenog prostora. Projekat potpisuje sidnejski studio Rolf Ockert Design, koji je uspeo da iskoristi sve prednosti lokacije i odgovori na visoke zahteve klijenata.

Sofisticirana jednostavnost je moto koji bi savršeno pristajao ovoj kući. Povod za njenu izgradnju bila je velika promena u životu vlasnika. Par je rešio da se povuče iz elitnih krugova u kojima se dotad kretao i posveti se svojim novim zanimanjima – pisca i terapeuta. Kako bi obezbedili deo prihoda za takav stil života, odlučili su da izgrade luksuznu kuću na atraktivnoj lokaciji, koju bi povremeno mogli izdavati turistima prve klase. Zato su lokacija uz plažu, kvalitet i sofisticiranost bili najvažniji zahtevi koje su imali.

S obzirom na to da je parcela na kojoj je kuća izgrađena vrlo skromnih dimenzija, najveći izazov za arhitekte bio je da ispune zahtev klijenata za raskošnim i luksuznim izgledom. Iako je sama lokacija prirodno nametnula da u fokusu bude vizuelna veza sa okeanom, većina projektantskih odluka proistekla je iz suburbanog okruženja. Tako su, zbog blizine suseda, bočne fasade gotovo potpuno zatvorene, a trake horizontalnih prozora postavljene su visoko, ispod samog krova.

Kuća se nalazi na padini, zbog čega je donji sprat delom ukopan u zemlju. Srećnu okolnost predstavljali su građevinski propisi, koji su dozvoljavali da visina nadzemne etaže bude veća od standardne. Zahvaljujući tome, dnevna zona u prizemlju ima visinu od čak 4 m, što je stvorilo utisak prostranosti, uprkos skučenim dimenzijama u horizontalnom planu. Maksimalnoj iskorišćenosti raspoloživog prostora doprineo je i položaj stepenica izvan ravni fasade, tako da one nisu oduzele deo stambene površine.

Jednostavnom organizacijom u osnovi i visokim plafonima postignut je neverovatan efekat što se tiče dimenzija prostora. Visoko postavljene horizontalne trake prozora na severnoj i južnoj fasadi obezbedile su i privatnost i prodor dnevne svetlosti, dok se kroz staklene površine na zapadnoj fasadi otvara pogled ka okeanu. Osim što su se pobrinuli da maksimalno iskoriste povoljnosti lokacije, projektanti su vodili računa o tome da građevina susedima ne narušava vizuelnu vezu sa obalom.


Iz dnevne zone u prizemlju izlazi se na manju terasu sa letnjom kuhinjom, na kojoj je organizovan prostor za obedovanje na otvorenom. Odatle se pruža prelep pogled na obalu, dok je sama terasa vrlo zaštićena od pogleda spolja.

Specifičnost terena uslovila je da se u kuću ulazi kroz višu etažu, te su na njoj organizovane dnevna zona, dve spavaće sobe i kupatilo. Ovaj deo kuće predviđen je za izdavanje, dok su vlasnici sebi obezbedili nešto skromniji životni prostor u suterenu. Iako delom ukopana u zemlju, ni ova etaža ne oskudeva dnevnim svetlom, a takođe pruža i mnogo veći stepen privatnosti. Zbog toga vlasnici ovde provode najviše vremena, čak i kada gornji nivo nije okupiran gostima. Poseban komfor u suterenu omogućava prostrana terasa sa bazenom, prema kojoj se u potpunosti otvara manja dnevna soba smeštena na ovom nivou.

Granicu između glavne spavaće sobe i manje dnevne zone u prizemlju čine klizne pregrade koje omogućavaju da se ove dve celine u potpunosti spoje. Tako dnevno svetlo koje dopire sa zapadne strane stiže i do spavaće sobe. Ona je diskretno osvetljena i putem malog atrijuma.
Spavaća soba obuhvata i prateće sadržaje, u koje spadaju prostrano kupatilo i garderober. Ove tri celine u nizu se nastavljaju jedna na drugu.

Dimenzije glavnog kupatila toliko su raskošne da je ono gotovo jednake površine kao i sama spavaća soba. Ova luksuzna prostorija takođe je prirodno osvetljena putem atrijuma.

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs