Kulturni centar Tijabaou
03.07.2014 Arhitektura

Kulturni centar Tijabaou

Ukoliko želite da vidite klasičan primer zelene arhitekture iz perioda pre začetka eko-pokreta u građevinarstvu, obratite pažnju na Jean-Marie Tjibaou, Kulturni centar arhitekte Renza Piana na ostrvu Nova Kaledonija u Južnom Pacifiku.

Kulturni centar Tijabaou posvećen je Jean-Marie Tjibaouu, koji je poginuo 1989. vodeći borbu za nezavisnost svoje zemlje od francuske vlasti. Dakle, centar predstvalja omaž kulturi, poreklu i identitetu lokalnog Kanak stanovništva. Ovaj kompleks sličan je jednom selu u kom je Kanak pleme živelo, a koje su činili nizovi koliba što su vršile različite funkcije i odražavale hijerarhijsku strukturu plemena i centralna aleja, duž koje su raspoređene kolibe.
Preciznije, centar se sastoji od tri „sela“ sačinjena od deset „velikih kuća“ različite veličine i funkcije (izložbeni prostori, multi- medijalna biblioteka, kafeterija, sale za konferencije i predavanja).

Kolibe - Tijabao
„Velike kuće“ su povezane dugim i blago vijugavim prelazom, koji podseća na ceremonijalnu uličicu iz tradicionalnog Kanak sela. Identitet Kanaka naglašen je formom objekata, ali i kroz odnos sa okolnim pejzažom.
Smešten na poluostrvu između olujnog Tihog okeana i mirne lagune, projekat Renza Piana koristi pogodnosti vetrova sa okeanske strane za prirodnu ventilaciju. Horizontalne drvene lajsne, sačinjene od iroko drveta (vrsta drveta otporna na truljenje i ciklonske vetrove), čine spoljašnju fasadu i filtriraju vetar.
Unutrašnji stakleni zastori se, u zavisnosti od brzine vetra i prema potrebi, otvaraju ili zatvaraju. Vetar koji struji kroz zgradu omogućava pasivnu ventilaciju. Dupli sloj fasade takođe filtrira topao vazduh naviše i vrši funkciju sličnu dimnjaku.

Velike kuće
Ovde možete iskusiti jedinstven osećaj da ste istovremeno unutra i napolju, bezbedni i zaštićeni, ali još uvek u dodiru sa prirodom. Centar se sastoji od različitih prostora na otvorenom, koji dodatno produbljuju odnos Kanak kulture sa prirodom i pejzažom. Ovi objekti, kao i glavna zgrada, potpuno su integrisani sa okolinom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije