Umetnica

Letnje utočište jedne umetnice

Sandrina P., slikarka i vlasnica radnje za uređenje životnog prostora u Marselju, našla je svoje utočište u kolibi od 80 m2 koja je nekada pripadala njenom dedi ribaru.

Naspram dve kožne fotelje koje datiraju iz šezdesetih godina visi velika akrilna slika iz sandrinine zen kolekcije, koja živopisnim bojama razbija monotoniju belih zidova. Dnevni boravak sastoji se iz dva mikroambijenta. Na fotografiji gore vidi se deo za odmor i relaksaciju koji je opremljen udobnim trosedom, foteljama sa kožnim sedalnim delom i stolom od prirodnog drveta. Upečatljiva je komoda sa fiokama izrađena od masiva jele. Na postamentima od kovanog gvožđa uz desni zid postavljeni su srebrna skulptura i velika vaza od crvenog stakla.

Umetnica slika 1

U dnevnom boravku sandrina je kreirala modernu atmosferu za udoban život. Odlučila se za neutralne tonove: zidovi i tavanica obojeni su u belo. Autentičan pod od dasaka sačuvan je i restauriran, a delimično je prekriven kožom argentinske krave.

Umetnica slika 2

Na tepih je postavljena fotelja charles eames. Neki komadi dizajniranog nameštaja potiču iz sandrinine radnje l’entrepôt u marselju ili su doneseni sa mnogobrojnih putovanja.

Umetnica slika 3

Glavu bude donela je iz Kambodže. Pored prozora nalazi se crno deblo sa balija. Umesto stare pećke izgrađen je kamin sa staklenim frontalnim delom, koji spaja modernizam i autentični duh stare kolibe.

Umetnica slika 4

Dnevna soba i kuhinja osmišljene su kao celina, s tim što su zidovi i plafon kuhinje u toploj boji peska. Radno ostrvo urađeno je od poliranog betona i sandrina nije htela da ga menja. Na zidu boje peska postavljene su tri police za čaše, činije, posude za šećer, kafu…

Umetnica slika 5

 Iza radnog ostrva nalazi se radna ploča koja je takođe od betona. Tu su smešteni frižider, mašina za pranje posuđa, mikrotalasna rerna… Iznad betonskog ostrva okačena su dva identična lustera, plafon je iste boje kao i zidovi, a pod je od poliranog betona. Staklena klizna vrata vode na terasu, produženi dnevni boravak koji je pravo mesto za uživanje.

Umetnica slika 6

U dnevnom boravku pažnju najviše privlači fotelja od fiberglasa sa metalnim nogarima i drvenim postoljem. Još jedan moderan detalj svakako je okrugli stočić od ogledala koji je u suštoj suprotnosti sa drvenom klupicom ručne izrade.

Umetnica slika 7

Vlasnica je želela da kupatilo odiše jednostavnošću, te je kada ubetonirana i nalazi se uza zid koji je prekriven belim pločicama malog formata. Zidovi su sivkasti, a na podu se nalazi podloga od drvenih letvica. Umivaonik je takođe ubetoniran i ispod njega su police koje su zatvorene drvenim vratancima. Na zidu je veliko ogledalo u belom zaobljenom ramu.

Umetnica slika 8

U potkrovlju kuće nalaze se radna i spavaća soba. Obe prostorije su vrlo svetle i u njima domniriaju vesele boje. Stari drveni radni sto prefarban je zelenom bojom i uz njega je postavljena stolica modernog dizajna. Ovaj kutak interesantan je, pre svega, zbog koncentracije rasvetnih tela. Naime, na tako malom prostoru postavljene su podna, zidna i stona lampa, iako se u prostoriji nalazi i luster.

Umetnica slika 9

Pod u spavaćoj sobi prekriven je tamnim parketom i u centralnom delu je veliki bračni krevet. Pored uzglavlja vide se dva noćna stočića, zeleni i narandžasti, različitih dimenzija, koji mogu da se postave jedan u drugi. I u ovoj prostoriji jedan od detalja jeste indonežanska klupica.

Umetnica slika 10

U uglu je postavljen bojler koji je sakriven iza drvenog paravana, takođe bele boje.

Umetnica slika 11

Na fotografiji gore prikazan je pogled na kuću iz bajkovite bašte. Ruzmarin i lavanda, stogodišnja stabla maslina i unikatni baštenski nameštaj ovaj vrt čine pravim mestom za odmor jednog umetnika. Živopisni mikroambijenti i čarobne boje cveća i bilja prava su inspiracija za slikarku. Desno se vidi trpezarija, koja nije postavljena unutar kuće već u eksterijeru.

Umetnica slika 12

Čine je drveni sto i četiri bele stolice od fiberglasa. U ovom delu hladovinu obezbeđuje veliki beli suncobran.

Umetnica slika 13

Sandrina je odlučila da dnevni boravak proširi kreiranjem malog kutka za relaksaciju i odmor, koji bi se nalazio u produžetku kuće. Omalterisana i u belo okrečena klupa od cigala prekrivena je dušekom, valjkastim belim i malim narandžastim jastučićima. Zaštićena je nadstrešnicom koja ima konstrukciju od metala i pokrivač od trske.

Zastori od bambusa postavljeni su sa strane, te uokviruju prostor i u čitav eksterijer unose duh egzotike. Terasa obložena brodskim podom predstavlja idealan ambijent za večere sa prijateljima tokom prijatnih letnjih noći. Drvene i keramičke žardinjere sa egzotičnim biljkama pravi su ukras terase.

Tekst: Tina Hom, Living Agency
Fotografije: Jean-Marc Wullschleger, Living Agency

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije