29.12.2017 Arhitektura

LUKSUZAN STAN U BRITANSKOM TOWNHOUSE STILU

Prostrani stan površine 120 m2, u stambenoj vili iz 40-ih godina prošlog veka na zagrebačkoj Šalati, zahtevao je detaljnu rekonstrukciju. Nova vlasnica želela je tradicionalnu, ali istovremeno i opuštenu atmosferu.

Stan je opremljen podjednako luksuzno i po meri, a ekskluzivni ambijent definišu standardni estetski elementi – tamni drveni podovi, stilska drvena stolarija, gipsane štukature, skupocena rasveta – ali i poneki klasici dizajna. Zapravo, celokupan stil temelji se na smernicama novog tradicionalizma i klasične elegancije. Projekat potpisuju dizajner enterijera Boran Petljak i arhitekta Paulo Valčić iz zagrebačkog studija Stairwell&Loft, koji su nedavno otvorili biro i u Beogradu.

Stan je kupljen u potpuno devastiranom stanju. Ideja je bila zadržati postojeću tlocrtnu dispoziciju salonskog stana, pa su zarad prirodne osvetljenosti pregradni zidovi porušeni i umesto njih stavljene su staklene pregrade. Dotrajali parket zamenjen je domaćim hrastovim parketom tamnosmeđe boje, koji je završno četkan i premazan voskom, pa je postignut efekat seljačkog poda s izraženom strukturom drveta prirodnog izgleda.

Teraco podove zamenio je crno-beli mermer u ulaznom hodniku, dok su u kupatilima korišćene bele keramičke pločice Villeroy & Boch s crnim dijagonalnim intarzijama.

Kuhinjski prostor vizuelno je naglašen promenom visine, a od trpezarije je odvojen dekorativnim stubovima, koji su nasvođeni lukovima i ukrašeni gipsanim štukaturama.

Kuhinjski elementi pravljeni su po meri i skici dizajnera, kao i stilski drveni trpezarijski sto. Dašak starine pruža masivna drvena vitrina sa staklenim vratima, koja je od antikvara kupljena u jako lošem stanju te je detaljno obnovljena i bojom prilagođena novom stolu. Kontrast tradicionalnom nameštaju čine Eames stolice u crnoj i beloj varijanti, kao i impresivni luster Dear Ingo, koji je 2003. godine Ron Gilad dizajnirao za Moooi.

Klub-stočić u dnevnom boravku, koji se nalazi na vintidž pačvork tepihu, izrađen je od brušenog inoksa s pločom od retkog mermera antracit boje. Nenametljivi detalji uglavnom su iz kolekcije Zara Home, dok poglede kroz balkon skriva lagana prozračna zavesa s teškim tamnosmeđim draperijama koje, po potrebi, mogu potpuno zamračiti prostor. Klasični zidni i plafonski elementi rasvete potiču iz radionice specijalizovane za dizajn i izradu rasvetnih tela, a abažuri su presvučeni tekstilom u boji dekora, što prostoru daje ugođaj intime i prigušenosti.

Stilski kamin takođe je izrađen po zamisli dizajnera, a za završnu obradu ložišta poslužila je stara opeka ostala od rušenja zidova. Gusani rebrasti radijatori u dnevnom boravku skriveni su dekorativnim drvenim maskama s ispunom od ratana, kako bi se savršeno stopili s kompozicijom kamina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije