16.01.2022 Arhitektura

MAGIČAN DEČJI SVET

Dečji centar u Pundongu, u Šangaju, prostire se na ukupno 5.500 m2, a uključuje prostor za igru, edukaciju i biblioteku. Na početku, projektni studio TBDC (Taipei Base Design Center) je uradio nekoliko analiza. Za izgradnju centra uzeti su u obzir veličina prostora za igru i čitanje, lokalni brendovi i međunarodni trendovi, a urađene su i strategije dizajna, koji bi podsticao kreativnost, ali i efikasnost i eskpeditivnost.

Da bi spojio kompletno znanje koje deca dobijaju u postojećim obdaništima i tradicionalu edukaciju, dečji edukativni centar prihvatio je osnove STEAM koncepta, koji ima za cilj da podrži izvornu kreativnost i inovativnost koju sva deca poseduju.

Deca uče da razmišljaju logički kada su u pitanju prirodne nauke, odnosno da deduktivno zaključuju prilikom savladavanja umetničkih veština i znanja. Sve ovo u cilju je da se, posmatrajući njihovo interesovanje i talente, postignu sjajni rezultati iz svih aspekata znanja. STEAM koncept iskače od tradicionalnih načina predavanja i organizacije učenja.

Sve je podređeno deci

Sam ulaz u centar je pod strogom kontrolom koja je potpomognuta multimedijalnim i vizuelnim sistemom sličnom onim na aerodromima. Kako bi stigla do svojih učionica, koje su specifično uređene, deca prate boje i oznake.

Enterijer je opremljen dečjim toaletima, fontanama sa pijaćom vodom, kao i objektima koji pomažu deci da razviju svoje sposobnosti. Osim ispunjavanja dečjih želja za slobodnom, bezbednom i srećnom igrom tokom kurseva, u isto vreme, omogućen je i prostor za roditelje sa opuštajućim i prijatnim okruženjem. Ovde roditelji mogu da se odmore, čitaju ili da pak popiju šoljicu kafe.

Spratovi su podeljeni po dečjem uzrastu, a na svakom od njih postoji biblioteka namenjena određenom uzrastu. Osim toga što je u svakom prostoru nameštaj drugačiji, police menjaju oblik i mogu da se uklope u svaku prostoriju, bez obzira na broj knjiga i njihovu veličinu.

Bezbednost je najprimarnija u TBDC-u. Danonoćno se proverava kvalitet vazduha, a u prostorijama su postavljeni mnogobrojni aparati za dezinfekciju ruku. U centru se koriste netoksični i “eco friendly” materijali, a iza dizajna fleksibilnih podova i zidova na prvom mestu stoji briga za decu i njihova sigurnost.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije