Moderno
02.04.2014 Arhitektura

Moderno i klasično uređenje enterijera

Uspešan spoj dva različita stila glavna je odlika enterijera ove porodične kuće, koja odiše toplinom, jednostavnošću i udobnošću.

Minimalistički uređenom prostoru prve etaže, namenjenom za dnevni boravak, suprotstavljena je druga etaža opremljena stilskim nameštajem i vrednim umetničkim delima.

Prostrana dnevna soba uređena je u minimalističkom stilu. Bela kožna garnitura umirujući je kontrast jarkim bojama. Tamni ton zelenog zida uspešno rasplinjuju fotografije poznatog umetnika Milana Josifovića. Ispod njih, celom dužinom zida, prostire se polica za knjige izrađena od pločastog materijala.

Centralno mesto ovog modernog prostora zauzima kamin koji razdvaja dnevni boravak od kuhinje. Izrađen je od kamena peščara, a svojim neobičnim oblikom čini ceo prostor toplijim. Idealno uklopljen sa podom od visokokvalitetnog laminata, izrađen u etno duhu predstavlja ”uvod” u klasični stil druge etaže stana.

Moderno slika 1

Jasno uočavamo povezanost spuštenog plafona, koji je nosilac celokupnog osvetljenja ovog dela stana, sa zidom iste boje. Sa žutom bojom odlično se uklopila Zebrano TV komoda, iznad koje je mesto našla još jedna crno-bela fotografija.

Okružen elementima garniture za sedenje,  funkcionalni stočić izrađen je u kombinaciji venge i bele boje. Nasuprot kaminu su vrata koja vode na terasu, posebno naglašena zelenim okvirom.

Moderno slika 2

Na slici je prikazan ulazni deo sa hodnikom i vertikalnom komunikacijom. Interesantno rešenje predstavljaju futuristički urađene stepenice od metala kojima se penje na drugu etažu stana. Plavo obojeni plafon nadovezuje se na frontalni zid iste boje i  označava prelazak iz dnevnog boravka ka prostorijama za spavanje.

Biblioteka iza stepeništa fizički razdvaja ove dve celine. Specifično rešeno osvetljenje na podu i plafonu, dopunjuje vizuelni doživljaj ovog prostora. U ovaj deo stana odlično su se uklopila umetnička dela slikara Radomira Antića.

Moderno slika 3

Vidimo praktičnu, višefunkcionalnu kuhinju posebno dizajniranu i izrađenu u firmi Nest. Boja zidova ista je kao i boja plafona, a čini skladnu celinu sa dnevnim boravkom. Donji elementi izrađeni su od Zebrano univer ploče.

Frontovi su posebno naglašeni aluminijumskim lajsnama i odlično uklopljeni sa radnom pločom i aluminijumskom zidnom oblogom, koja, umesto klasičnih pločica, odlično reflektuje svetlost i daje moderni izraz kuhinji. Uspešno dizajnersko rešenje predstavlja to što su donji elementi viseći, pa su odvojeni od poda.

Kuhinja je oslobođena masivnih visećih delova, koji su svedeni na dva duža horizontalna dela sa frontovima od peskarenog stakla. Ostala kuhinjska oprema smeštena je na staklene police. Sa desne strane, kuhinja se završava parapetnim zidom delimično obloženim kamenom i predstavlja pandan kaminu nasuprot kuhinje.

Na ovim slikama prikazana je gornja etaža stana, urađena kao jedna celina i služi za odmor i rekreaciju.

Moderno slika 4

Vidimo ručno izrađeni sto i stolice od divlje trešnje. Posebno su zanimljivi nasloni stolica u koje je vešti majstor urezao i oblikovao mitske likove. Na uzdignuti deo poda smešten je sto za bilijar.

Moderno slika 5

Za drugi deo prostorije s pravom možemo reći da odiše duhom prošlog vremena. Tu je mesto našao stilski nameštaj iz 19. veka. Sto sa stolicama i dvosedom karakterističnim za ono vreme smešteni su na šareni pirotski ćilim ispod prozora. Levo se nalazi staklena komoda sa fiokama od drveta, a u desni ugao smeštena je sofa.

Ceo kutak ispunjen je vrednim umetničkim delima. Posebnu pažnju zauzima viseća staklena komoda sa starinskim satovima. Slike koje krase zidove takođe se uklapaju u ovaj enterijer u kojem dominiraju klasični materijali, kao što su drvo i staklo, za razliku od donje etaže obrađene modernijim materijalima.

Tekst: dia Nikola Ćirković
Foto: Marko Cvetković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije