Najlepša jezera na svetu

by | 13 oktobra, 2013
Jezero Baikal

Zbog svoje jedinstvene lepote, sledeća spektakularna jezera svrstavaju se među najomiljenije destinacije ljubitelja prirode, avanturista i svetskih putnika.
Plitvička jezera, Hrvatska

Ovo jezero često s pravom nazivaju Rajskim jezerom. Piktoreskni nacionalni park obuhvata 16 neverovatnih plavo-zelenih vodopada (visine od preko šest metara) koja se slivaju niz krečnjak čineći jezera i prirodne bazene.

Plitvička jezera

Crveno jezero, Bolivija

Nekada davno smatralo se da su ptice flamingo roze boje zbog toga što se kupaju u Crvenom jezeru. Jezero sadrži boraks (natrijum-borat), koji stvara velika bela „ostrva“ na površini vode čija crvenkasta boja nastaje usled taloženja crvenih sedimenata i algi.

Crveno jezero

Jezero Peyto, Kanada

Jezero Pejto, koje se nalazi u nacionalnom parku Banff, nastalo je topljenjem glečera. Tokom letnjih meseci količina vode se udvostručuje usled topljenja glacijalnih stena, a njihove sitne mikroskopski vidljive čestice daju jezeru blistavu tirkiznu boju.

Jezero Peyto

Jezero Flathead, SAD

Ono što vidite na ovoj fotografiji nije nikakav „Fotošop“ trik, niti je reč o nekakvom „letećem“ brodu. Ovo je jezero Flathead (Pljosnata glava), u američkoj državi Montana, svetski poznatom po čistoj i prozirnoj vodi. Leti je čak moguće jasno videti dno jezera do dubine od šest metara!

 Jezero Flathead

Jezero Hillier, zapadna Australija

Roze jezero Hillier izgleda prilično čudno, ali za razliku od ostalih jezera roze boje, naučnici nikada nisu izneli čvrste dokaze o poreklu ružičaste boje njegovih voda. Rasprostranjeno je mišljenje da boja nastaje zbog delovanja izvesnih bakterija i mikroorganizama, a možda je jednostavno u pitanju svetlosni trik.

Jezero Hillier

Izvor: theverybesttop10.com
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.