Dvorci
02.12.2013 Arhitektura

Najlepši dvorci na svetu II

Pogledajte još nekoliko veličanstvenih dvoraca, koji su bili inspiracija za mnoge bajke, mitove i legende.

Matsumoto

Za razliku od dvoraca evropskog stila izgrađenih na reci ili steni, zamak iz Japana smešten je u ravnici i jedan je od najpoznatijih japanskih dvoraca. Sagrađen je u 16. veku, a u njemu su vladala 23 gospodara regije Matsumoto, odnosno šest različitih porodica.

Matsumoto

U tom razdoblju dvorac je bio poznat i pod nazivom ‘Vrana’, jer njegovi crni zidovi i krovovi izgledaju poput vrane koja širi krila.

Burg Eltz

Burg Eltz je srednjovekovni dvorac smešten u planinama iznad reke Mosel između Koblenca i Trira u Nemačkoj.

Burg Eltz dvorac

Još uvek je u vlasništvu dela porodice Eltz, čije su 33 generacije ovde živele od 12. veka. Domovi porodica Rubenah i Rodendorf u zamku otvoreni su za posetioce, dok porodica Kempenih još uvek koristi preostalu trećinu dvorca.

Vorvik

Dvorac Vorvik sagradio je Vilijam Osvajač 1068. godine. Od 11. veka zamak je doživeo izvesne strukturalne promene, a najznačajnije su dograđivanje velike kule i redizajn stambenih objekata. Prvobitno drvena konstrukcija, obnovljen je u 12. veku, kada je drvo zamenjeno kamenom.

Dvorac Vorvik

Zidine ovog zamka ušle su u vojnu istoriju kao jedan od najprepoznatljivijih primera vojne arhitekture iz 14. veka. Godine 2001. dvorac Vorvik uvršćen je među u top 10 istorijskih kuća i spomenika u Britaniji postavši jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija na Ostrvu.

Krak de Ševalije

Krak de Ševalije poznat je kao krstaški zamak. Ovaj dvorac, koji je Lorens od Arabije opisao kao „najbolje očuvani i najdivniji dvorac na svetu“, smešten je na planinskom vrhu nadmorske visine 650 metara i zaista je izuzetno očuvan.

Krak de Ševalije

Prvobitno je na tom mestu 1031. godine sagrađana tvrađava za emira od Alepoa, a za vreme Prvog krstaškog rata zamak su osvojili vitezovi Hospitalci i napravili od njega svoj štab. Dvorac je proširen između 1150. i 1250. godine i na kraju je u njega smešten vojni garnizon. Danas predstavlja jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija u Siriji.

Alkazar u Segoviji

Podignut na kamenoj hridi iznad ušća reka Eresma i Klamores u Segoviji, Alkazar je jedan od najpoznatijih dvoraca u Španiji.

Alkazar u Segoviji

Prvobitno je bio arapsko utvrđenje, da bi od tada služio kao kraljevska palata, državni zatvor, kraljevski artiljerijski koledž i vojna akademija. Tokom srednjeg veka bio je omiljena rezidencija među monarsima Kraljevine Kastilje i ključna tvrđava za odbranu kraljevstva.

Nojšvanštajn

Zamak Nojšvanštajn nalazi se na brdu blizu Fisena u jugozapadnoj Bavarskoj, a poslužio je kao inspiracija za dvorac Uspavane Lepotice u parkovima Diznilenda. Izgradnju je naručio kralj Ludvig II od Bavarske, sa namenom da bude dom Riharda Vagnera.

Zamak Nojšvanštajn

Izgradnja dvorca bila je već pri kraju kada je 1886. godine kralj proglašen ludim i nekoliko dana kasnije pronađen mrtav. Od tada je više od 50 miliona ljudi posetilo Nojšvanštajn, koji je najfotografisanija građevina u Nemačkoj i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija.

Izvor: touropia.com
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije