Najpopularnije svetske vinske destinacije u 2013. godini

by | September 4, 2013
Pokrajina Mendoza, Argentina

Da biste nešto zavoleli, morate to dobro upoznati. Ukoliko ste veliki ljubitelj vina, znate da vinska kultura podrazumeva znanje o njegovoj istoriji. Postoje razne sorte, a mi  vam predstavljamo neke od najboljih vinskih plantaža.

Toskana, Italija
U Toskani je teško naći lošu bocu vina – čak i najskromnije tratorije obično imaju odlično domaće crno vino. Od čuvenih vina u ponudi su naravno Chianti, Vernaccia di San Gimignano i takozvano ‘supertoskansko’ vino. Posle obilaska muzeja u Firenci, makar i tokom popodneva, obavezno obiđite nekoliko okolnih vinarija.

Toskana, Italija

Okrug Sonoma, Kalifornija
U okrugu Sonoma vino se količinski možda ne proizvodi kao u susednoj Napi, ali taj nedostatak nadoknađuje raznovrsnost.

Ovde ćete naći sve vrste vina – od šardonea do zinfandela, ali puntnike ipak najviše privlači nepretenciozni šarm samih vinarija. Posle degustacije vina, možete se počastiti uživanjem u nekoj od brojnih lokalnih spa-centara.

Okrug Sonoma, Kalifornija

Dolina Hunter, Australija
Dolina Hunter je najstariji vinski region u Australiji, na kojem je smešteno preko 140 gostoljubivih vinarija u kojima možete probati ukusna semijon i širaz vina.

Provedite dan degustirajući ukus ovih vina, potom svratite u neku od očaravajućih prodavnica i na kraju pojedite nešto ukusno u jednom od ovdašnjih finih restorana.

Dolina Hunter, Australija

Stellenbosh, Južna Afrika
U oblasti Stellenbosch/Franschhoek možete posetiti brojne odlične vinarije – od onih grandioznih do sasvim malih konoba. Franschhoek su osnovali francuski emigranti, pa ova oblast ima zavodljiv francuski ‘šmek’, tako da neizostavno treba da probate ovdašnja odlična bela vina.

Po crnom vinu poznatiji je distrikt Stellenbosch. Obavezno probajte vino Cape Blend koje se pravi od lokalne sorte grožđa Pinotage.

Stellenbosh, Južna Afrika

Pokrajina Mendoza, Argentina
Ljubitelji dobrog Malbeca često odlaze na hodočašće u Mendozu. Organizovane posete vinarijama i degustacija vina glavna su atrakcija u ovoj pokrajini sa preko 1.200 vinograda.

Ukoliko volite avanture isto koliko i dobro vino na pravom ste mestu – Mendoza nudi brojne mogućnosti za ljubitelje planinarenja, biciklizma, skijanja i splavarenja.

Pokrajina Mendoza, Argentina

Izvor: tripadvisor.co.uk


Tags: