Najveći muzej mozaika na svetu posetilo pola miliona turista

by | 15 avgusta, 2014
Najveći muzej mozaika na svetu

Najveći muzej mozaika u svetu Zeugma, koji se nalazi u gradu Gaziantepu na jugoistoku Turske, u tri godine je posetilo 550.000 ljudi.

Otvaranje muzeja je upriličeno 2011. godine. Preuzimajući titulu „najveći muzej mozaika na svetu“ od muzeja Bardo u Tunisu, Zeugma muzej mozaika nalazi se na prvom mestu u svetu sa površinom od 30 hiljada kvadratnih metara. Privlači pažnju kako domaćih tako i stranih turista.

U muzeju su smeštena umetnička dela, cigančica, skulptura Marsa, česme iz rimskog perioda.

Pomoćnica direktora muzeja Gaziantep Emine Ozturk rekla je da muzej mozaika Zeugma ima reputaciju poznatog muzeja u svetu i zbog mozaika koji se proteže na 2.464 kvadratna metra.

Najveći muzej mozaika na svetu

Najveći muzej mozaika na svetu

Muzej mozaika privlači pažnju osoba iz celog sveta. Zbog toga je muzej važan turistički adut ovoga grada i zemlje„, pojasnila je Ozturk.

Kako je rekla, veliki deo turista koji dolaze u Gaziantep da posete i muzej.

Do sada je muzej posetilo oko 550.000 osoba. Broj turista, koji je prošle godine iznosio 175.000, ove godine je dosegao cifru od 200.000. Pretpostavljamo da ćemo ove godine oboriti rekord po broju poseta„, pojasnila je Ozturk.

Najveći muzej mozaika na svetu

Najveći muzej mozaika na svetu

Sa arheološkim iskopavanjima na lokalitetu nekadašnje Zeugme počelo se dave 1987. godine, a radovi su završeni 2013. godine. Mozaici otkriveni u iskopinama izloženi su u muzeju od 2011. godine.

Mozaici su u antičkom dobu, između ostalog, korišteni i kao pločnici kojima bi se ukrašavali grbavi gradski putevi i dvorišta domova rimskih velikana.

Nalazišta u Zeugmi su uveliko doprineli i turizmu u Gaziantepu, jer mozaici, freske i ikone privlače posetioce. Unutar muzeja, posetioci su u prilici da vide nekoliko fascinantnih mozaika, među kojima se ističu „Posejdon“, „Cigančica“ i „Dioniz“.

Najveći muzej mozaika na svetu

Najpoznatiji među njima postao je mozaik „Cigančice“. Jedinstvena karakteristika ovog mozaika je da njene oči prate posmatrača u svakom smeru, zahvaljujući specijalnoj tehnici njegove izrade, koja je učinila i njene oči mnogo realističnijim.

Najveći muzej mozaika na svetu

Najveći muzej mozaika na svetu

„Cigančica“ se čuva u odvojenoj, zamračenoj prostoriji muzeja, a posetiocima nije dozvoljeno da je fotografišu korišćenjem blica na fotoaparatima. Neki od mozaika u muzeju su pak nepotpuni, zbog pljački i trgovine ovim umetninama. Zeugma je 2012. godine uvrštena na prelaznu Listu kulturnog nasleđa UNESCO-a.

Najveći muzej mozaika na svetu

Najveći muzej mozaika na svetu

Sve do kraja drugog veka nove ere, Zeugma je bio granični gradić, sve dok Rimljani nisu prešli Eufrat. Ponovo je naseljen i pokršten u IV veku nove ere. Prema saznanjima iz antičkih izvora, u poznijem periodu, Zeugma je bio episkopski centar.

Izvor: b92.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.