Castellfollit de la Roca
28.08.2013 Arhitektura

Neverovatni gradovi na liticama

Postoje neki neverovatni arhitektonski podvizi na našoj planeti i to ne samo pojedinačne zgrade, nego i čitavi gradovi koji su sagrađeni na vrhu strmih litica ili čak uklesani u ivice planina.

Prvi pogled na ove gradove može da vam oduzme dah. Isto uzbuđenje ćete dobiti i kada gledate izvan ovog grada ka okeanu ili ka zemlji ispod.

Evo nekoliko savršenih primera i nekoliko interesantnih gradova na liticima.

Castellfollit de la Roca je malo seoce u Španiji koje stvara iluziju da će kuće u njemu da padnu svakoga časa.

Castellfollit de la Roca

Rocamadour je malo selo koje se nalazi na stenovitoj planini i mnoge zgrade u njemu su uklesane u planinu. Mesto se nalazi na jugu Francuske i postalo je popularno kod turista i hodočasnika.

Rocamadour

Bonifacio je grad-tvrđava na Korzici. Okean u podnožju dubi obalu i stvara ovaj zapanjujući prizor grada koji visi iznad vode.

Bonifaco

Acapulco je poznato meksičko letovalište koje još od pedesetih godina prošlog veka posećuju brojne holivudske zvezde kao i mnogi američki tinejdžeri.

Acapulco

Mesa Verde je poznato arheološko nalazište u jugozapadnom Koloradu u kome su obitavali drevni Anasazi.

Mesa Verde

Bandiagara Escarpment je velika litica od peščara u Maliju. U njoj su stara plemena Tellerma iskopavala pećine kako bi se sakrivala od poplava.

Bandiagara Escarpment

Ronda je gradić u Španiji i poznati je grad na liticama. Kroz grad protiče reka koja ga razdvaja i koja je napravila te litice. Ronda se smatra mestom rođenja borbe bikova i neke od najstarijih korida se nalaze u tom gradu.

Ronda

Al Hajjara je grad-tvrđava u Jemenu, napravljena je tako da može da izdrži duge opsade, ima duboke bunare iz kojih se snabdevaju vodom, a jedno vreme je ovde bila i predsednička palata.

Al Hajjara
Positano je mali popularni gradić u Italiji. Deluje raštrkano jer se kuće nalaze od vrha litice pa sve do male obale.

Positano

Santorini je poznato grčko ostrvo koje je prepoznatljivo po svom izgledu i po svojoj arhitekturi. Bele zgrade sa plavim krovovima su simbol ovog vulkanskog ostrva.

Santorini

Izvor: touropia.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije