PLUTAJUĆI GRAD – HOĆE LI OVAKO IZGLEDATI GRADOVI BUDUĆNOSTI?

by | June 25, 2022
plutajuci grad

Projektni biroi BIG i Samoo i tehnološka kompanija Oceanix predstavile su projekat prvog plutajućeg grada koji će biti otporan na razne klimatske promene, a biće izgrađen u Južnoj Koreji kraj grada Busana. Plutajući grad je dobio ime „Oceanix Busan“, a na njegovom razvoju radiće agencije UN-Habitat i Busan Metropolitan City zajedno sa spomenutim arhitektonskim i tehnološkim kompanijama. Oceanix Busan je koncipiran kao održiv grad sa plutajućim platformama otpornim na poplave i porast nivoa mora kao posledice klimatskih promena.

plutajuci grad

Grad će biti sačinjen od niza međusobno povezanih četvrti koje će se u početku prostirati na tri platforme namenjene za život 12.000 stanovnika, ali ostavljena je mogućnost dodavanja još plaformi. Kad je reč o konceptu grada, svi učesnici u ovom projektu složili su se da on treba da se uklopi sa postojećom arhitekturom i kulturom Busana. Izgradnja ovog prvog plutajućeg grada počeće u prvom kvartalu naredne godine.

plutajuci grad

Iako će svaki kvart grada od 30 do 40 000 kvadratnih metara biti različite namene, istovremeno će biti dizajniran tako sa služi nekoj specifičnoj nameni. Tako će jedan kvart biti namenjen za stanovanje, drugi za istraživanje, treći za smeštaj posetilaca itd. Platforma namenjena stanovanju podrazumevaće različite vidove smeštaja, koji će biti prošarani uličicama sa trgovinama i zelenim pijacama. Istraživačka platforma predstavljaće središte Instituta za pomorske studije i zelenu ekonomiju, dok će turistička plafroma obuhvatiti prenoćišta za posetioce izgrađena uz poštovanje ekoloških principa i u njima će se služiti isključivo organski uzgojena hrana.

plutajuci grad

Plutajuće platforme biće povezne mostovima, a gradnja će se usredsrediti na niske zgrade otporne na vetar, terase u otvorenom i zatvorenom prostoru te velike vrtove i staklenike za uzgoj hrane i stvaranje okruženja s kontrolisanom temperaturom.

plutajuci grad

Oceanix Busan će biti osposobljen da sam proizvodi svu potrebnu energiju, a biće opremljen i sistemima za prečišćavanje vode, reciklažu i urbanu poljoprivredu. „Cilj nam je bio da pronađemo rešenje koje nam nameće budućnost, a akcenat je svakako na održivosti i ekonomičnosti”, izjavila je izvršna direktorka UN-Habitata Maimunah Mohd Sharif.