Tepih u prostoru
29.04.2013 Podovi

Eko podovi – pametan izbor za očuvanje planete

Sa današnjom tehnologijom imamo sreće a sa malo mašte eko-frendli podovi ne moraju da budu preskupi. Pametan izbor omogućiće vam i udobnost i sigurnost da ste doprineli očuvanju planete Zemlje.

Vuneni tepih

Vuneni tepih

Tepih je dugo bio omiljen materijal za većinu domova, mekan je za hodanje, udoban za sedenje i dolazi u velikom spektru boja i dezena. Nažalost tepisi su se pravili od promenljivih organskih komponenti ili toksičnih koje su štetne za okolinu i naše zdravlje, ali sada postoje eko-frendli opcije, a to su tepisi od vune. Vuna je prirodni resurs koji se predenjem pretvara u konac koji se boji u bilo koju boju, a potom se tkanjem stvara tepih. Ona je jedan od prvih materijala korišćenih za pokrivanje poda, veoma je izdrživa i može da traje godinama, u nekim porodicama se vuneni tepisi prenose s generacije na generaciju kao posebno nasleđe. Drugi prirodni materijali koji se koriste u proizvodnji tepiha su sisal, juta i pamuk.

Poliesterski tepih

P.E.T. Berberski tepisi

Poliesterski (P.E.T.) berberski tepih je druga vrsta tepiha nastala iz obnovljivih materijala. Oni se prave od recikliranih plastičnih flaša, što ima minimalni uticaj na okolinu. Postoji nekoliko povoljnih stvari kod ovog recikliranog materijala, dugotrajan je, otporan na fleke i dolazi u širokom spektru nijansi i šara. Postoji i nekoliko mana, ako se zakači tepih i izvuče se nit, može doći do većih oštećenja, a i reciklirani materijal je malo tvrd za hodanje sa golim stopalima. Sveukupno ovo je veoma ekonomičan materijal i zaslužuje ozbiljno razmatranje pri odabiru poda.

Pod od gume

Guma

Gumene podove, nastale od recikliranih auto guma obično srećemo u teretanama ili na igralištima. Ali polako ova vrsta pronalazi put do naših kuhinja, sunčanih soba i kupatila kao svestrana, prelepa i trajna opcija. Odlična je za hodanje i pri tom je vodootporna, a dolazi i u mnogim bojama i sa mnogim šarama.

Pod od kože

Koža

Koža je iznenađujući materijal koji može da se koristi kao podna obloga. Pravi se od centralnog dela kravlje kože koji je deblji od kože koja se koristi za kaiševe, novčanike i tašne. Meki topli osećaj ispod stopala čini je odličnom za spavaće sobe, garderobere i manje prostore u kojima se slabije hoda. Nije dobar materijal za kupatila, kuhinje i druge vlažne prostore u domu. Veoma je dugotrajna i veoma dobro stari, istrošena, izgrebana i starija koža razvija posebnu osobenost i može prelepo izgledati tokom vremena.

Obnovljivo drvo

Obnovljeno drvo

Kada želite tradicionalni drveni pod, iako se smatra da nije eko-frendli usled seče stabala, ipak postoji opcija za to. Obnovljeno drvo je idealno za iskorištavanje pošto drvo dolazi od drveća koje je posečeno jako, jako davno. Spašeni drveni podovi mogu da izgledaju prelepo u starijim kućama ili u kolibama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije