16.10.2013 Podovi

Moderan pod od kokosovog drveta

Ako ste u potrazi za nečim malo egzotičnijim za vaš pod, a istovremeno želite da budete ekološki odgovorni, razmislite o podu od kokosovog drveta, koji je tvrđi od onih izrađenih od hrastovine i javora.

Kokosovo drvo ima veoma zanimljivu zrnastu strukturu, ali pošto tehnički nije drvo nego trava, u strukturi ne postoje čvorovi. Kao pripadnik familije palmi, kokosovo drvo se veoma brzo regeneriše, a punu zrelost dostiže već posle pet, šest godina.

Kokosov orah Kokosovo drvo

Za razliku od drugih egzotičnih tvrdih vrsta drveta, kokosovo drvo se ne seče kao ostala iz prašume. Ono se prevashodno uzgaja zbog proizvodnje kokosa, ali posle osamdesetak  godina više ne proizvodi plodove u komercijalno održivim količinama.

Istrajan pod od kokosa

Ovakva „senilna“ drveća koriste se u proizvodnji podova, kako bi se napravilo mesta za nove sadnice, a sazrela drveća koja više ne daju plodove nude tvrdo, dugotrajnije drvo.

Slično kao kod bambusa, podovi od kokosovog drveta mogu biti horizontalne, vertikalne ili nepravilne konfiguracije. Podovi sa nepravilnim šarama doprinose homogenijem izgledu prostora, dok oni vertikalni naglašavaju njegovu linearnost.

Izvor: meccinteriors.wordpress.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije