Sika - drveni podovi
06.11.2014 Podovi

Želite da promenite drvene podove u domu? Ovo je potrebno da znate!

Drveni podovi predstavljaju jedan od osnovnih elemenata uređenja enterijera. Ne samo što doprinose lepšem izgledu ambijenta, već i prostorijama pružaju prirodniji, topliji izgled, savršeno se uklapaju sa odgovarajućim dezenima nameštaja i pružaju lični pečat stilu života.
Podovi igraju i veoma važnu ulogu u uštedi energije tokom zimskih meseci, zato je potrebno pri izboru odgovarajućeg drveta pronaći i kvalitetan lepak, kako bi nakon radova pod bio dugo postojan.

Najčešće lepljenje drvenih podova je punim površinskim nanošenjem lepka i ovaj način ugradnje drvenih podova savetuju iz švajcarske kompanije Sika, koja se bavi proizvodnjom materijala za građevinarstvo. Kvalitetni lepak dobro prijanja na podlogu, a sama elastičnost lepka omogućava da se apsorbuju temperaturne razlike, koje se javljaju tokom različitih godišnjih doba, kao i vibracije koje nastaju usled hodanja po njemu.

Lepljenje drvenih podova

 

Kombinujući najbolje osobine klasičnog materijala za zaptivanje i najsavremenijih tehnologija za lepljenje, Sika je predstavila svoj sistem „inteligentnog sušenja“ za lepljenje drvenih podova, uvođenjem na tržište proizvoda SikaBond 54 Parquet, koji je proizveden po najstrožijim standardima po pitanju zaštite životne sredine i zdravlja ljudi. SikaBond 54 Parquet je lepak bez rastvarača, potpuno je bez mirisa i poseduje CE sertifikat koji garantuje visoki kvalitet proizvoda.

Sika Bond T54 slika 1 Sika Bond T54 slika 2

Ono što karakteriše ovaj jednokomponentni proizvod je činjenica da je on odmah spreman za upotrebu, a zbog svojih osobina ceo proces lepljenja omogućava i hoblovanje parketa, već nakon 24 sata. Ovim lepkom moguće je direktno lepljenje novog parketa i preko starih keramičkih pločica ili starih drvenih podloga, bez njihovog prethodnog uklanjanja i povećanja troškova adaptacije. Fleksibilnost i elastičnost ovog lepka omogućava instalaciju drvenog poda i u uslovima kada se zahteva podno grejanje prostorije. Lepljenje parketa egzotičnog porekla, poput bambusa, jatobe, bukve i sličnih nikad nije bilo sigurnije i lakše uz Sika proizvode. Lepak se može nanositi ručno ili mnogo brže uz pomoć aparata SikaBond Dispensera.

Veoma je važno napraviti razliku između krutih i elastičnih lepkova za parket, jer se drugačije ponašaju usled različitih fizičkih uticaja. Kada se drveni podovi zalepe krutim lepkovima, vrlo brzo može doći do raznih vidova oštećenja, jer je drvo prirodan materijal koji gubi svoju mogućnost kretanja kada je krutim sistemom vezano za podlogu. Tada dolazi do razmimoilaženja parketa, stvaranja širih fuga, prenaprezanja samog drveta i slično. Optimalan način postavljanja drvenih podova, sada već prihvaćen kao najprofesionalniji u svetu je sa elastičnim lepkovima, jer oni sprečavaju sve vidove „pomeranja“ drveta, usled promene nivoa vlažnosti vazduha u prostoriji.

SikaBond 54 Parquet razvijen je u cilju pružanja punog komfora prilikom postavljanja parketa u velikim formatima dužine, kao što su brodski podovi, troslojni parketi, inžinjerski parketi i slično. SikaBond 54 Parquet možete koristiti i u vlažnim prostorima, kao što su kupatila, spa centri, oko bazena u unutrašnjim i spoljašnjim uslovima eksploatacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije