PORODIČNA GRADSKA VILA

by | 5 marta, 2022

Praktičnost i prilagođenost porodičnoj svakodnevici sigurno nisu osnovne karakteristike koje se vezuju za pojam luksuzne vile. Ipak, ovaj projekat dokazuje kako tipična gradska vila, između ostalog, pruža i savršene uslove za praktično stanovanje jedne šestočlane porodice.

Najinteresantnije od svega je to što su luksuzna tipologija i funkcionalno prostorno rešenje objedinjeni na relativno skromnoj parceli u gradu. Fasade glavnog dela objekta karakteriše stroga simetrija, a monotonija je izbegnuta kontrastima između belih zidnih površina i tamnih okvira prozora. Atraktivan detalj predstavljaju i trake od fasadne opeke između pojedinih prozora.

U okviru manjeg prizemnog volumena, koji se oslanja na glavni deo, smešteni su garaža, predsoblje i tehnička prostorija, koja istovremeno služi kao vešernica i predstavlja toplu vezu između garaže i stambenog prostora. Ovaj mali aneks, dakle, služi kao ekonomski deo kuće, zahvaljujući kojem je kompletan glavni deo građevine namenjen isključivo stambenim prostorijama.

Pored otvorene dnevne zone s kuhinjom, trpezarijom i dnevnom sobom, prizemlje obuhvata i sobu za goste i kupatilo s tuš-kabinom. Tu je i vrlo praktična pomoćna prostorija čija pozicija omogućava da se ona koristi kao ostava ili kao garderober.

Na spratu su smeštene privatne prostorije članova porodice: dve dečje sobe, glavna spavaća soba s direktnom vezom s garderoberom i kupatilom, kao i radna soba koja se lako da preurediti u još jednu dečju.

Zdravu i prijatnu unutrašnju klimu i leti i zimi obezbeđuje paropropusna fasadna konstrukcija sa izolacijom od drvenih vlakana. Prema preporuci proizvođača, ugradnja ventilacionog sistema nije potrebna.

PROJEKAT: Edition 174

PROIZVOÐAÈ: Wolf -Haus

www.bautipps.de/wolfhaus

KONSTRUKCIJA: Paropropusna omalterisana fasada s drvenom konstrukcijom i izolacijom od drvenih vlakana (koeficijent toplotne provodljivosti: 0,129 W/m2K), PVC prozori s trostrukim staklom (koeficijent toplotne provodljivosti stakla: 0,5 W/m2K), èetvorovodni krov s nagibom od 22/18 stepeni, potkrovlje bez kosina

TEHNIKA: Vazduh/voda toplotna pumpa, podno grejanje; vrednosti potrošnje energije dobijaju se na upit; objekat odgovara standardu energetski efikasne kuće

DIMENZIJE: 9,10 x 11,10 m

STAMBENA POVRŠINA: prizemlje 97,5 m2, sprat 76 m2
Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.