Potkrovlje iz snova

by | 19 juna, 2014
Dnevna soba

Vesele boje, prirodni materijali i moderan nameštaj oplemenili su ovaj prostor. Preuređeno za lagodan život, potkrovlje krije u sebi predmete koji ukazuju na prefinjen ukus strasnih kolekcionara.

Prilikom uređenja stana, dizajneri su se rukovodili parolom – neka se sve vidi. Površina stana u potkrovlju iznosi 80 m2, a sav prostor podeljen je na nekoliko celina koje se međusobno mešaju i presecaju.

Trpezarija

Projekat se oslanja na mala, ali odlična dizajnerska rešenja vođena autentičnim, minimalističkim pogledom na svet. Akcenat je na odlično izabranim i odmerenim detaljima, što se najbolje vidi na presvlakama za jastučiće različitog dizajna ili na niskom pregradnom zidu koji razdvaja bračni krevet od dnevne sobe.

Kuhinja slika 2

Ne treba zanemariti ni sjajno rešenje na tom pregradnom zidu, nešto malo višem od naslona kauča – pločice u boji zemlje koje se nalaze samo na onoj strani zida koja gleda ka trpezariji.

Kuhinja slika 1

Poseban utisak ostavljaju zidne lajsne u zelenoj boji, koje prave kontrast belim zidovima i plafonu. Duh ovog stana odiše nedorečenošću, ništa u ovom prostoru ne izdgleda nepokretno, sve je razigrano.

Kuhinja slika 3

Ono o čemu se posebno vodilo računa jeste pozicioniranje jednostavnih stvari koje su iskorišćene ne veoma neobičan način – crteži i razglednice smešteni su pored prefinjenih, umetničkih dela, među kojima je Nigrova kutija u pleksiglasu ili “jato” pataka koje su delo umetnika Francesca Boccinija.

Spavaca soba

Na veoma originalan način izabran je jednostavan i funkcionalan nameštaj – na primer, veliki sto na rasklapanje, kuhinja u čijem centralnom delu se nalazi radna površina na kojoj je sudopera, ili biblioteka sa primercima i predmetima dizajniranim u stilu 70-ih godina prošlog veka: luster Toio sa automobilskim farom, fotelja tamnožute boje, nepravilne Jacobsenove stolice (dizajnirane još 1955).

Kupatilo slika 1

Sve u svemu, reč je o fantastičnom miksu u kojem je jedina prava vodeća nit  “privremena ravnoteža”, poput one u tornju u Pizi!

Tekst: Elenora Crisci
Foto: Stefania Giorgi
Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.