Veliki prozor
12.04.2018 Prozori&Vrata

Ideje za uređenje prozora

Ako su oči prozor u dušu, onda su sigurno prozori uvid u esenciju, dušu kuće. Onda nije ni čudno što je dekoracija prozora jedan od najvažnijih aspekata uređenja doma sa kojima se vlasnici susreću.

Prozorski dekor je nešto više od puke dekoraterske odluke, on je i veoma praktičan. Zavese, zasenjivači, zastori, žaluzine ili bilo koji od ovih dekora, moraju imati i svoju funkciju: da propušta ili blokira sunčeve zrake ili da obezbede privatnost, a pored tih funkcija on mora i da dobro izgleda. 

Eco dekor
Pre nego što se odlučite za stil i izgled prozorskog dekora, morate se pozabaviti svojim potrebama. Koliko vam je važna privatnost? Životne prostorije u prizemlju, koje se nalaze u prednjem delu kuće i imaju pogled na ulicu zahtevaju više privatnosti, neko sobe koje gledaju na zadnji deo kuće ili one na spratu. U kom pravcu su sobe izložene? Ako su okrenute ka jugu ili zapadu, onda će vam trebati dekor koji će zaklanjati jake sunčeve zrake, dok u hladnim klimama, prozori koji su okrenuti ka severu moraju da imaju prozorski dekor koji će pomoći uštedi energije.

Dekor oko prozora Dekor

Pored praktičnog dela oko prozora treba razmisliti i o njegovom arhitektonskom uklapanju. Kada prozor sam po sebi umanjuje umesto da obogaćuje prostor, bilo da je prozor zdepast, suviše tanak ili čudno pozicioniran, prozorski dekor može da kamuflira te arhitektonske nedostatke, čineći tako prozor primamljivijim.

Suprotna stvar je kada su prozori najveća arhitektonska odlika neke sobe, u tom slučaju moderna filozofija „manje je više“ može ovde da se prihvati. Prava je šteta sakriti lepotu prozora ispod mnoštva zavežljaja i umotanih tkanina. Previše istaknut prozorski dekor može čak da prevlada arhitekturu. Zabava počinje: kako naći rešenje za naš lični stil i time upotpuniti sveukupni dekor sobe. Možda sam prozor može postati najjači izraz našeg dekora.

Moderan izgled Moderan izgled velikog prozora

Prvo se odlučite za stil sobe: moderan, tradicionalni, seoski ili eklektičan. Draperije od damaska s ornamentima od ljubičastog somota, svilene rese i dekorativne rozete očigledno ne dolaze u obzir sa aerodinamičnim, modernim dizajnom. Za tradicionalne sobe vertikalni zastori mogu biti previše savremeno rešenje, ukoliko je dodir savremene čistoće, praznog stila ono što se želi. U sobi sa seoskim stilom potreban je dekor koji će ga upotpuniti, jednostavni paneli napravljeni od retro materijala, ili nostalgični čipkani paneli mogu biti veoma efektivni.

Eklekticki dekor
Boje, šabloni i tekstura su drugi dizajnerski alati koji igraju važnu ulogu pri dekorisanju prozora. Ako soba već ima svetlu, jaku boju na zidu, onda će neka mirnija nijansa više odgovarati prozorskom dekoru. U sobi bez previše šablona na zidovima i na nameštaju, prozor može biti idealna prilika koja će pružiti prostoru vizualnu pokretljivost i ritam koji šablon može da pruži. Zapamtite da i prozorski dekor može imati više od jednog šablona, sa dopunskim šarama korišćenim na glavnom materijalu, oblogama i drvenariji.

Pročitajte i… Ekološke boje za zdravo okruženje

Pobrinite se da prozorski dekor unosi odgovarajuću teksturu u balans sobe. Vrlo često, tekstura se ne uzima u obzir, iako upotpunosti može da izmeni ambient sobe. Za jak, predominantan, drvetom napunjen prostor sa nekoliko tapaciranih komada nameštaja, izaberite meki, čulan materijal za zavesu. U sobi čiji je pod prekriven tepihom, čiji su zidovi od gipsa ili izmalterisani, razmislite o drvenim zastorima za senku, kako bi uneli toplinu i prirodne boje drveta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije