Ulazna vrata
12.04.2018 Prozori&Vrata

Ulazna vrata – čelik, fiberglas ili drvo

Ulazna vrata su ta koja ostavljaju prvi utisak o vašem domu. Ona mogu biti drvena, metalna ili od fiberglasa. Što su vrata većih dimenzija i što je njihov dizajn detaljniji i kompleksiniji to je i  njihova cena veća. Kreirajte privlačan ulaz u vaš dom sa nekoliko saveta za odabir materijala ulaznih vrata.

drvena-ulazna-vrata

Drvena vrata

Drvena vrata su prirodno topla i privlačna. Najbolje je da se koriste u natkrivenim prilazima kao što su tremovi ili u kombinaciji sa vratima za oluju, koja će ih štititi od vremenskih uslova i produžiti im vek trajanja uz minimalno održavanje, farbanje i bojenje.

Kako bi zadovoljili svaki ukus proizvođači drvenih vrata su proširili svoju ponudu.Tako da imate vrata sa jačim panelima, boljom otpornošću na vremenske uslove, ubačenim energetski efikasnim staklom u vrata sa mnoštvom različitih varijanti i različitog dizajna. Hrast, mahagoni, javor, tikovina, bagrem, jela i bor načešće se koriste u izradi vrata.

Pročitajte i… Klizna vrata za prostore neobičnog oblika

Najveći neprijatelj drvenih vrata je vlaga koja uzrokuje truljenje. Kiša može da uđe u spojeve, šireći ih i dozvoljavajući protok vazduha, što čini vrata manje energetski efikasnim. Kada tražite vrata, gledajte da imaju dobar sistem za odbranu od kiše, da voda samo sklizne sa njih, a ne da ulazi u spojeve.
Drvena vrata se grebu, ljušte, bubre i krive ako nisu zaštićena. Vrata standardnih dimenzija nisu skupa, dok ona specijalno napravljena više koštaju.

Šta je privlačno kod čelika?

Čelična ulazna vrata su napravljena u drvenom ramu kako bi se u njega ugradila izolacija koja će vrata učiniti energetski efikasnim. Vrata, uključujući i ram, su presvučena sa epoksi obloženim pocinkovanim čelikom. Čelik je finiširan sa pečenim emajlom u boji po vašem izboru. Energetski efikasno jezgro snižava troškove grejanja i hlađenja, a čelična vrata se smatraju jako efikasnim i time nose mnogo zvezdica u očuvanju energije.

Čelična vrata su dostupna u mnogim stilovima od tradicionalnih do modernih. Visoko kvalitetna čelična vrata mogu da traju doživotno sa veoma malo održavanja i ona neće iskriviti kao drvena.
Mane? Mogu da se ulube, boja može da se oljušti i ogrebotine koje se ne tretiraju mogu da zarđaju, ali ona su najsigurnija.

Čelicna ulazna vrataFiberglas ulazna vrata

Pogled na vrata od fiberglasa

Fiberglas je najnovija opcija za ulazna vrata. Ova vrata su napravljena od kompozitnih materijala koji su presvučeni sa panelima od fiberglasa, sa zrnastim šablonom kako bi ličilo na drvo. Ona takođe mogu biti glatka kako bi se mogla ofarbati po vašem izboru.

Ona imaju energetski efikasno jezgro što potpomaže pri uštedi na grejanju i hlađenju, a imaju i malo održavanja pošto ona ne trule, ne rđaju, ne krive se i ne propadaju vremenom.
Fiberglas može da se ogrebe i ulubi ali manje nego drvo i čelik. Cena varira u zavisnosti od veličine, finiša i toga da li želite da imate staklo u njima. Standardne veličine vrata su jeftinije od onih specijalno naručenih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije