Prozor u dnevnom boravku
12.04.2018 Prozori&Vrata

Vodič kroz kupovinu prozora

Upoznajte se sa prednostima i manama različitih vrsta prozora. Predstavićemo vam prozore koji se prave od tri vrste materijala, istaći njhove prednosti i mane i skrenuti vam pažnju na njihove mogućnosti. 

Ovih dana kada govorimo o prozorima sve je u energetskoj efikasnosti. Većina proizvođača su veoma fokusirana na svest javnosti o energetskoj uštedi i u svojim marketinškim igrama naglašavaju komponentu energetske efikasnosti koja najviše zanima potrošača.

Funkcije kao što su stakla punjena argonom i premazi sa niskom emisijom su postali uobičajeni. Jedno od najpopularnijh projekata u renoviranju kuće je zamena prozora. Iako se neki tipovi prozora opisuju kao energetski efikasni oni to ustvari možda i nisu, pa je dobro proveriti da li prozor ispunjava nivo potrebnog kvaliteta.

Pvc prozor Prozor

PVC

Prozori od pvc-a se prodaju u većem broju od svih ostalih tipova prozora i iznose 67% tržišta. Ovo je tako jer pvc kombinuje nisku cenu sa trajnošću, pouzdanošću i energetskom efikasnošću. Pvc je praktično neuništiv, nepropustljiv na vlagu i otporan na insekte i truljenje. To je inertan materijal koji je loš termalni provodnik, što ga čini odličnim izolatorom. Ovaj materijal je dovoljno čvrst i jak da je prozorski okvir šupalj, a vazdušna komora koja se time dobije je odlična barijera. Laki pvc prozori su jednostavni za ugradnju i za profesionalce i za amatere.

Jedina zamerka je na njihovom izgledu, zavareni šavovi nisu atraktivni, a sam materijal je izrazito sintetički. Boje se prožimaju kroz pvc što pomaže da se kamufliraju ogrebotine i ulubljenja, ali izbor boja je prilično ograničen na belo ili žutomrko, dok u posebnoj porudžbini mogu biti u još nekim nijansama. Postoji mišljenje da se pvc prozori mogu farbati, ali to nije preporučljivo zbog rada materijala pri promeni temperature koja dovodi do pucanja farbe.

Aluminijumski prozor

Aluminijum

Aluminijumski prozori konstantno gube svoj deo tržišta od boljih i jeftinijih alternativa (fiberglas i pvc). U konkurentnom svetu prozora nedostaci aluminijuma se ističu. Metal je loš termalni provodnik i loš je izolator za toplotu i hladnoću. Mada je otporan na vlagu, insekte i trulež, aluminijum je osetljiv na korozivne uticaje soli iz vazduha. Osim toga aluminijum može biti proizveden u velikom broju fabrički nanetih boja koje su ekstremno čvrste i dugotrajne.

Drveni prozor

Drvo

Upoređujući sa ostalim mogućnostima, prozori koji su u celosti od drveta nisu toliko dugotrajni, podložni su truljenju i napadima insekata i takođe zahtevaju pažljivo održavanje. Ipak drvo ima malo konkurencije među građevinskim materijalima, njega pleni prirodnost i toplina.

Za probirljive vlasnike drvo je opcija broj jedan. Drvo je odličan izolator, moderne tehnike za zaštitu od vremena i komponente od gvožđa čine drvene prozore koji propuštaju vazduh, stvar prošlosti. Drvo odlično prima boju i lazure i njegova obradivost je idealna.

Drvo teško podnosi oštre vremenske uslove bez konstantnog održavanja. Moraćete da kontrolišete vaše drvene prozore svake godine od trošenja i propadanja, a morate biti spremni i da popravite sve pukotine ili greške u boji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije