Plavi rolo
07.03.2014 Prozori&Vrata

Zebra i rolo sistemi – lepo i praktično!

Sistemi za zaštitu od svetlosti sve više potiskuju tradicionalne zavese i draperije, a kompanija Mega iz svoje široke ponude izdvaja rolo-sisteme i jedan od njihovih nestandardnih tipova – takozvani zebra sistem.

Toplotna propustljivost takođe je vrlo važna, jer pojedine grupe screenova održavaju temperaturnu razliku od nekoliko stepeni između spoljašnje i unutrašnje temperature i ponašaju se kao toplotni izolator. Ovaj aspekt dobija na značaju kada je reč o uštedi energije i zaštiti životne okoline. Modeli sistema iz ponude mogu se pogledati u svim franšiznim prodavnicama Mege širom Srbije, gde postoje uzorci sa montiranim screen materijalima kao i kompletna paleta materijala koji se nude.

Rolo u prostoru
Pored upotrebne vrednosti i zanimljivog rešenja, ovakav sistem doprinosi estetici enterijera u kome je montiran. Sistem se sastoji od mehanizma i platna koje se pomera ručno, pomoću lančića. Moguće je i pokretanje preko daljinskog upravljača i elektromotora, što korisniku pruža apsolutni komfor prilikom kontrole zebra sistema. Ovaj tip rolo-zavesa izrađuje se po željenim dimenzijama i usklađuje sa potrebama kupca, a dostupan je u više dezena platna, što obezbeđuje adekvatnu ponudu za različite tipove enterijera.

Značajan novitet u Meginoj ponudi jeste specifična vrsta rolo-sistema koja je hit i u svetu, a poznata je pod nazivom zebra ili dan i noć, zbog jedinstvenog načina primene. Alternativni naziv je i dupli rolo, jer sistem funkcioniše tako što se dvoslojno platno (s transparentim i netransparentnim poljima) pomera po visini, a stepenom preklapanja polja reguliše se nivo propuštanja svetlosti u prostoriju.

Rolo mehanizam beli Rolo mehanizam

Rolo-mehanizmi prečnika 16 mm montiraju se direktno na ram prozora i namenjeni su otvorima standardnih ili manjih dimenzija. Prečnik od 28 mm najčešće je u upotrebi. Mehanizam se može montirati na zid ili na plafon. Najveći prečnik mehanizma (47 mm) namenjen je za veće dužine otvora ili teže materijale, kako bi mehanizam ostao krut i pri velikom opterećenju, da ne bi došlo do savijanja osovine i kako bi se materijal zavese ili screen materijala ravnomerno namotavao na osovinu.

Tamna zebra

Zebra sistem je inovativno, elegantno, moderno i praktično rešenje za zaštitu od svetlosti. Rolo-sistemi sve više potiskuju standardne roletne i venecijanere. Sistem podizanja isti je kao i u slučaju klasičnih roletni (gore-dole), ali je paleta boja i dezena neuporedivo veća, što im, pored upotrebne, daje i dodatnu estetsku vrednost. Debljina i struktura tkanja utiču na količinu svetlosti koju rolo-sistem propušta u enterijer, tako da se adekvatnim izborom materijala može kreirati specifična atmosfera u svakoj prostoriji. U svojoj ponudi Mega ima velik izbor mehanizama za rolo-zavese (prečnika 16, 28 i 47 mm).

Zebra
Uz rolo-mehanizme mogu se koristiti klasične tekstilne zavese, ali se u poslednje vreme sve više koriste screen materijali, zbog svojih superiornih tehničkih karakteristika. Screenovi se proizvode u nekoliko debljina i struktura, što omogućava različitu svetlosnu i toplotnu propustljivost materijala. U zavisnosti od namene enterijera i želje klijenta, svetlosna propustljivost screenova može biti veća ili manja, a moguće je i potpuno zamračenje (takozvani black out materijali).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije