16.04.2018 Arhitektura

Prva velika izložba jugoslovenske arhitekture u Njujorku

Izložena isključivo u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, ovo je prva velika izlozba Jugoslavenske arhitekture u Sjedinjenim Američkim Državama, koju je organizovao Martino Stierli i odrzavaće se od 15. juna ove godine, do 13. januara 2019.

Izložba Toward a Concrete Utopia in Yugoslavia, 1948–1980 sadržaće više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih isečaka arhitekture koja se pojavila tokom ovog perioda – od nebodera internacionalnog stila do brutalistickih „društvenih kondenzatora“- ova izložba je manifestacija radikalnog pluralizma, hibridnosti i idealizma koji je karakterisao i samu Jugoslaviju.

Kao deo MoMA-inog kontinuiranog truda da preispituje istoriju modernizma iz regionalne perspektive, Toward a Concrete Utopia istražuje kako je arhitektura Jugoslavije korišćena da stvori zajedničku istoriju, kolektivni identitet i viziju zajedništva u polietničkoj državi sa suprotstavljenim potrebama i uticajima.

Izložba je organizovana u četiri tematske jedinice: kako je modernizacija u arhitekturi koršićena da se konstruiše novo socialističko društvo, kako je izgledala interakcija ove arhitekture sa ostatkom sveta, na koji način se ova arhitektura integrisala u svakodnevni život kroz stambene izgradnje, dizajn i potrošačku kulturu, i kakvu je ulogu odigrala ova arhitektura u okupljanju multikulturne regije u kolektivni identitet.

 
još iz kategorije