26.12.2021 Arhitektura

RASKOŠNA LEPOTA 100 FONTANA

Vila d’Este, koja se nalazi u preslatkom gradiću Tivoli, jedinstveni je primer renesansne arhitekture i italijanskog vrta, zbog čega se nalazi na spisku svetskih baština UNESCO-a. Inače, fascinantni vrt u okviru ovog poseda važi za jedan od najlepših u Evropi.

Vilu d’Este je 1550. godine naručio kardinal Ipolit II d’Este (Ippolito d’Este), sin Alfonsa i Lukrecije Bordžije i unuk pape Aleksandra VI. Hipolit se od malih nogu kretao u diplomatskim i crkvenim krugovima, što mu je omogućilo da dobije više zvanja tokom života – od nadbiskupa Milana, preko savetnika francuskog kralja, do guvernera Tivolija i kardinala Ferare. Igrao je veliku ulogu u društvenom i političkom razvoju grada i smatrao je da je predodređen da bude papa. Kandidovao se čak pet puta i nijednom nije bio izabran zbog svog raskalašnog života.

D’Este je 1550. godine postao guverner Tivolija i s te pozicije doprineo da za papu bude izabran Julije III. Novoizabrani papa mu se zahvalio na pomoći poklonivši mu imanje u Tivoliju. Kao okoreli kolekcionar umetničkih dela, Hipolit je trljao ruke u nadi da će moći da se dočepa lokalnih blaga, pogotovo onih iz obližnje 15 vekova stare Hadrijanove vile.

tivoli

Trijumfalno je otišao u Tivoli, ali ga je tamo dočekalo veliko razočaranje: umesto neke luksuzne vile, bio mu je dodeljen trošni manastir! No, klima Tivolija mu je izuzetno prijala, pa je odlučio da manastir pretvori u vilu nalik onoj koju je imao u Rimu. Ovaj poduhvat, koji ga je koštao ugleda, zdravlja i celokupnog bogatstva (procenjuje se da je sama izgradnja vrta i vile koštala oko 100.000.000 današnjih funti) predstavlja jedan od najskupljih vrtnoarhitektonskih poduhvata tog doba.

IZGRADNJA VILE

Ipolit nije baš bio zadovoljan površinom vrta, te je počeo da otkupljuje okolne placeve. To mu je oduzelo dosta vremena, pa je gradnja nastavljena tek 1566. Proširenje imanja omogućilo mu je da dopre do obližnje reke Anijene i podzemnim tunelima dovuče vodu da bi njom snabdevao mnogobrojne fontane koje je želeo da napravi u vrtu. Sva voda koja se doprema do fontana je iz reke Anijene, a doprema se po sistemu povezanih sudova u kojima prođe i do 300 litara vode u sekundu! Još je impresivnije to što vrt ima 35.000 kvadratnih metara, 250 vodoskoka, 225 vodopada, 100 fontanskih bazena, 50 fontana. Ulepšava ga 30.000 sezonskih biljaka, 150 više stotina godina starog drveća, 15.000 višegodišnjih biljaka i drveća, 9.000 metara staza i stazica.

Vila je završena u septembru 1572, nakon više od 20 godina izgradnje. Dovršena je na brzinu, jer se Hipolitu najavio papa Gregorije XIII. Zbog njega je, kažu, Hipolit naredio da se izgradi Fontana zmajeva i to je bilo obavljeno u toku jedne noći! Nažalost, Hipolit nije dugo uživao u svojoj vili, jer je umro samo dva meseca nakon završetka svih radova.

gettyimages

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije