Revolucija u zidanju: Kako odštampati kuću za 24 sata (video)

by | 31 januara, 2014
Kako odštampati kuću za 24 sata

Revolucionarni robot profesora Behrokha Khoshnevisa sa Univerziteta Južne Kalifornije može isprintati celu dvospratnicu u samo 24 sata.

Ova tehnologija razvijena je na kampusu u Los Anđelesu, a nedavno je zainteresovala NASA-u kao i nekoliko velikih građevinskih kompanija. 3D štampač koji je osnova za izgradnju to jest printanje kuće zasnovan se na načelima slojevitog štampanja velikih objekata primenom procesa contoure craftinga.

Kako odštampati kuću za 24 sata slika2

3D štampač ima dve dizalice koje imaju ulogu “ruku” te prečku koja nosi glavu za ispis. Štampač se kreće po pruzi koje su postavljene oko lokacije gradnje pa tako može da radi na svim delovima kuće istovremeno.

Profesor Khoshnevis uveren je da ovakav štampač može da izgradi celu dvokatnicu u manje od 24 sata. Pre početka štampanja kuće potrebno je postaviti temelje i dovratnike, a u zavisnosti od visine prozora i okvire za prozore.

Kako odštampati kuću za 24 sata slika3

Ostatak procesa je uglavnom automatizovan pa se u vrlo kratkim rokovima dovršava izgradnju stambene jedinice.

Inovativna tehnologija 3D ispisa velikih struktura mogla bi unese revoluciju u građevinsku industriju i pomoći u zadovoljenju rastuće potražnje za stanovanjem širom sveta.

Kako odštampati kuću za 24 sata slika4

U međuvremenu, NASA je profesoru Khoshnevisu dala financijsku potporu za početak eksperimentisanja izgradnje sličnih struktura na Mesecu.

Pogledajte video, kako odštampati kuću za 24 sata:

Izvor: gradnja.rs
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.