Superjahta od 128 metara u obliku skeleta – delo čuvene Zahe Hadid

by | October 23, 2013
Superjahta Zahe Hadid

Nova superjahta, dugačka 128 metara, koju je dizajnirala arhitekta Zaha Hadid za kompaniju „Blohm+Voss“ više liči na svemirski brod ili skelet kita nego na prekookeanski brod.

Jedinstveni krug jahti

„Do sada smo isključivo morali da odgovaramo na zahteve klijenta što se tiče dizajna, da bismo potom odlučili da izađemo na tržište sa sopstvenim konceptom. Na tome se zasniva naša saradnja sa Zahom Hadid“, izjavio je dr Herbert Aly, direktor kompanije „Blohm+Voss“, za časopis „Superyacht News“.

Spoljašnje naturalističke linijeSvetla Superjahte

Koncept pod nazivom „Jedinstveni krug jahti“ nedavno je javno predstavljen u Londonu. „Krug“ čine pet manjih jahti koje su okupljene oko centralne „majke superjahte“.

Enterijer jahte je tradicionalan i teži raskošnom minimalizmu nasuprot spoljašnjim naturalističkim linijama. Međutim, osnovna ideja dizajnerskog koncepta bila je da se enterijer i eksterijer jahte međusobno prirodno stapaju.

Enterijer jahte je tradicionalan Luksuzna jahta

Cena jahte još uvek nije poznata, a prema Alyjevim rečima ona će sigurno biti visoka, jer nije u pitanju običan projekat već svojevrsni filozofski koncept fluidno-dinamičke povezanosti eksterijera i enterijera.

Komentarišući jahtu koju je dizajnirala, Zaha Hadid istakla je ravnotežu između dizajna i funkcionalnosti.

Unutrašnjost jahte

Kao dinamičan objekat koji se kreće u dinamičnom okruženju, dizajn jahte se mora zasnivati na dodatnim parametrima pored onih osnovnih, arhitektonskih. Svaka jahta je svojevrsna platforma koja spaja hidrodinamičke i strukturne zahteve sa najvišim standardima udobnosti, kvaliteta i bezbednosti“, rekla je Zaha Hadid.

Dinamička povezanosti eksterijera i enterijera

Iranka Zaha Hadid, koja je 2004. godine osvojila je Pricerovu nagradu za arhitekturu, stoji iza projekata kao što su londonski Akvatik centar, gde su prošle godine održane Olimpijske igre, i Riversajd muzej u Glazgovu, a takođe će učestvovati u projektovanju stadiona za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Pogledajte video, kako izgleda unutrašnjost i spoljašnjost jahte:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_4HFHtBTOA8

Izvor: news.nationalpost.com


Tags: